Rôzne

Hubári dúfajú, že jesenná sezóna bude na huby aspoň taká bohatá ako tá minuloročná

Milovníci potuliek prírodou a zberu húb sa už tešia na jeseň. Dúfajú, že ich čaká rovnako bohatý výskyt húb ako vlani.

Ilustračný obrázok k článku Hubári dúfajú, že jesenná sezóna bude na huby aspoň taká bohatá ako tá minuloročná
Zdroj: tajnyzivotmesta.sk

Tohtoročnú hubársku sezónu je zatiaľ podľa mykológa ťažko hodnotiť, dúfa však, že jeseň bude na huby bohatšia. „Dúfajme, že bude na huby aspoň taká bohatá ako tá minuloročná,“ povedal pre TASR mykológ Ivan Mihál z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV) vo Zvolene.

Kulinársky zaujímavé jedlé huby sa podľa jeho slov začali vyskytovať už koncom marca a začiatkom apríla, kedy sa ako prvé objavovali smrčky a kuriatka. „Počas mája a júna sa vyskytovali periódy teplého počasia, ale s dostatkom dažďov, takže sa bohato začali vyskytovať aj hríbovité huby ako hríby, masliaky či kozáky spolu s plávkami, bedľami a inými jedlými hubami. Všeobecne býva jarná hubárska sezóna dosť nevýrazná, s kolísavými výskytmi húb a samozrejme, prevažná väčšina húb je červivá, čo bolo typické aj pre tohtoročnú jarnú a letnú hubársku sezónu,“ uviedol Mihál.

Poznamenal, že všetci hubári veľmi dúfajú, že od konca augusta by sa mohla rozbehnúť bohatá jesenná hubárska sezóna podobná tej minuloročnej, na huby mimoriadne bohatej sezóne. „Nevyhnutným predpokladom na to je dostatok zrážok aspoň počas septembra a začiatkom októbra, nie príliš vysoké denné teploty a zároveň nočné teploty najlepšie v rozmedzí deväť až 12 stupňov Celzia,“ ozrejmil mykológ.

Vysvetlil, že jesenná hubárska sezóna potrebuje najmä čo najmenšie rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami, dostatok vlahy a čo najmenej veterného počasia.

„Plnosť hubárskych košíkov počas jesene nám zvyšuje aj fakt, že plodnice prakticky všetkých jedlých húb v tomto čase už nie sú červivé. Na druhej strane, veľmi bohaté hubárske sezóny sa nezvyknú opakovať za sebou počas viacerých rokov,“ doplnil Mihál.

Na území Slovenska sa vyskytuje zhruba 4000 druhov vyšších húb, medzi ktoré patria aj jedlé huby, priblížil Mihál. Uvádza sa, že na Slovensku je uznaných asi 56 druhov voľne rastúcich húb, ktoré sa môžu predávať alebo inak priemyselne spracovávať. Skúsení hubári azda poznajú aj viac druhov húb, ktoré sú jedlé a kulinársky spracovávané, napr. zbierajú aj také druhy húb, ktoré by iní ľudia nikdy nezbierali na kulinárske využitie.

Odborník upozorňuje, že vo všeobecnosti však platí zásada, že sa majú zbierať iba také huby, ktoré hubár naisto pozná, aby sa predišlo prípadným otravám. „Prakticky každý amatérsky hubár pozná zo osem až desať druhov jedlých húb, ktoré pozná a vždy ich zbiera, toto číslo sa však môže líšiť aj podľa regiónov,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM