Eva Mikulová Správy

Hubárska sezóna je v plnom prúde, z lesov nosíme plné koše, FOTO

Hubári sa dočkali, huby konečne rastú. Táto jeseň je zatiaľ na huby bohatá. Vždy však platí, že zbierame len to, čo poznáme.

Ilustračný obrázok k článku Hubárska sezóna je v plnom prúde, z lesov nosíme plné koše, FOTO
15
Galéria
Zdroj: Martina Zelenayova

Tohtoročná jeseň hubárom zatiaľ praje a veríme, že táto priaznivá situácia bude pokračovať. Huby rastú takmer na celom území Slovenska a ako vravia starí hubári, práve tieto jesenné sú najlepšie a najzdravšie.

S plnými košíkmi krásnych a zdravých húb sa z lesa v okolí Štósu na východe Slovenska vrátila i naša kolegyňa Martina a so svojím úlovkom sa hrdo popýšila.

Dubáky ako maľované, sošné bedle, kozáky, brezáky ale i kuriatka a ďalšie druhy sú štedrými darmi prírody.

Podľa mykológov, počasie je momentálne ideálne. Po nedávnych dažďoch sa oteplilo a tak sa vytvorilo bohaté podhubie. Platí však pravidlo, že zbierame len to, čo dokonale poznáme.

Otravy z húb totiž patria k jedným z najvážnejších. Takže nespoliehajte sa na to, že každá huba je jedlá ale niektorá len raz.

Hubárčenie má vplyv i na naše zdravie. Prechádzka v lese s takýmto praktickým cieľom nám krásne prečistí hlavu a pri hľadaní nachodíme i niekoľko kilometrov bez toho aby sme si to uvedomili.

Každý určite pozná recepty ako huby spracovať. Jesenné hríby poväčšine sušíme a mrazíme, aby sme si ich lahodnú chuť pripomenuli i v zime. A čo by to bola za vianočná kapustnica bez sušených dubákov?

Tak neseďte doma a vybehnite do lesa. Určite nebudete sklamaní.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM