Regióny Rôzne Správy

Humenskú nemocnicu čaká obnova: Rekonštrukcia priestorov aj nákup nového vybavenia!

Humenská nemocnica sa dočká rekonštrukcie. V najbližších 3 rokoch tam plánujú spojiť niektoré z oddelení, nakúpiť moderné diagnostické prístroje i nové medicínske zariadenie.

Ilustračný obrázok k článku Humenskú nemocnicu čaká obnova: Rekonštrukcia priestorov aj nákup nového vybavenia!
Zdroj: Dnes24.sk

Na tento účel získala nemocnica nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške viac než 3,5 milióna eur. Informoval o tom hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Spojenie oddelení

Realizovať by sa mali viaceré stavebné úpravy, ale aj spojenie napr. súčasného interného a neurologického oddelenia. Vznikne tak nový internistický klaster. „Zoskupením príbuzných medicínskych odborov do jedného spoločného celku dokážeme lepšie a racionálnejšie využívať prístrojovú techniku, personálne kapacity a zaviesť systém tzv. plávajúcich lôžok, aby sme ich dokázali efektívne využívať,“ vysvetlila medicínska riaditeľka humenskej nemocnice Mária Vasilová. Každý z pacientov tak bude môcť ležať na hociktorej izbe, kde bude preň voľné vhodné lôžko. Zatiaľ čo sestry sa budú starať o všetkých pacientov na zverenom úseku, lekári za nimi budú chodiť podľa svojej špecializácie, čiže internisti za internistickými pacientmi, neurológovia za neurologickými.

Podobné zlúčenie čaká i neurologickú a internú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS), ktorých spoločný celok bude tiež využívať systém plávajúcich lôžok. „V rámci novej JIS bude vyčlenená aj osobitná izolačná izba s kompletným príslušenstvom. V súčasnosti totiž narastá počet závažných epidemiologických ochorení, ktoré si vyžadujú intenzívnu zdravotnú starostlivosť,“ doplnila riaditeľka. Obe nové zlúčené celky dostanú aj nové medicínske zariadenie, napríklad monitory vitálnych funkcií, mobilný RTG prístroj, intermediárne lôžka či nový mobiliár.

Nové vybavenie

Z eurofondov nakúpi nemocnica tiež novú diagnostickú techniku. Na rádiologické oddelenie tak pribudne napr. nový počítačový tomograf (CT). „S kvalitným CT prístrojom vieme spresniť a urýchliť diagnostiku a odhaliť tak závažné ochorenia v oveľa včasnejšom štádiu, čo môže zachraňovať životy. Moderné CT prístroje majú tiež nižšiu radiačnú záťaž na pacienta,“ priblížila Vasilová. Ďalej to bude nový röntgen, ultrasonograf a digitálny mamograf.

Nemocnica tiež nakúpi nové medicínske vybavenie pre oddelenie neonatológie, konkrétne pre jednotku resuscitačnej intenzívnej starostlivosti, aj pre oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti. Pribudnú nové inkubátory, ventilátory pre umelú pľúcnu ventiláciu, defibrilátor, externý kardiostimulátor, lôžka či mobiliár.

Nemocnica by mala zmluvu o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu podpísať v najbližších týždňoch. Uskutočniť stavebné úpravy a nakúpiť nové medicínske vybavenie by následne mala stihnúť do troch rokov.

Cieľom výzvy je modernizácia infraštruktúry ústavných zariadení poskytujúcich akútnu zdravotnú starostlivosť, zvýšenie ich produktivity a efektívnosti vrátane lôžkového fondu a znižovania priemernej dĺžky hospitalizácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM