Webnoviny - Svet

Hurajt bronzový, zlato pre Usťugova

WEBNOVINY.SK

Radosť Pavla Hurajta z tretieho miesta v pretekoch na 15 km s hromadným štartom Foto: SITA/Tomáš Benedikovič VANCOUVER 21. februára (WEBNOVINY) – V pretekoch biatlonistov na 15 km s hromadným štartom na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri si zlato vybojoval Rus Jevgenij Usťugov. Druhý skončil Francúz Martin Fourcade, ktorý zaostal o 10,5 sekundy. Fantastický výkon podal Slovák Pavol Hurajt. Tridsaťdvaročný rodák z Popradu stopercentne zvládol streľbu, keď trafil všetkých dvadsať terčov na štyroch položkách a do cieľa prišiel na tretej pozícii s ostupom 16,6 sekundy. Je to prvá medaila pre slovenského biatlonistu – muža v histórii ZOH. Slovensko má na ZOH jeho zásluhou tretí cenný kov. Zlato a striebro si vybojovala biatlonistka Anastasia Kuzminová.

„Som nesmierne šťastný, že mi to už konečne vyšlo. Po výsledkoch v predchádzajúcich súťažiach som dúfal, že sa aj mne na tejto olympiáde podarí získať medailu. Je to pre mňa obrovská úľava, že po niekoľkých neúspešných sezónach som dokázal, že mám na to, aby som držal krok s najlepšími. Pred pretekmi som vedel, že sa bude rozhodovať na strelnici a väčšina súperov odstrieľa minimálne lepší priemer. Sústredil som sa preto na streľbu, lebo dvadsať sklopených terčíkov bolo zárukou, že budem bojovať o popredné pozície. Od prvých kilometrov sa mi bežalo vynikajúco, na čom majú veľkú zásluhu aj naši servismani, ktorí mi skvele pripravili lyže. Dovolím si tvrdiť, že boli jedny z najlepšie nachystaných,“ znela Hurajtova prvá reakcia.

„Začiatkom Paľovho úspechu bolo to, že dostal štartové číslo 19. Presne také isté mala Nasťa Kuzminová, keď získala zlato v šprinte a 19. februára som sa narodil ja. Už pred štartom som tušil, že to dnes dopadne veľmi dobre a cítil som, že by sme mohli získať takéto skvelé umiestnenie. Verím v osud a spravodlivosť a dnes sa to naplnilo. Bronz je výsledkom najmä Paľovej trpezlivej a poctivej práce, zaslúžil si ho. Veľmi, ale veľmi som mu túto medailu doprial,“ uviedol na margo Hurajtovho životného úspechu jeho osobný tréner a šéf Slovenského zväzu biatlonu Juraj Sanitra.

Úspech Pavla Hurajta vyzdvihol aj prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár: „Pavol je skromný a pracovitý športovec, ktorý má určite aj veľa talentu. Otázkou bolo, či vydrží v jeho pracovitosti a kedy sa mu podarí nejaký úspech. Ja osobne som veril, že to musí prísť. Olympijské súťaže vo Vancouveri ho zachytili vo vynikajúcej forme a pohode. Myslím si, že mu pomohlo aj to, že prestúpil do Dukly Banská Bystrica. Zisk bronzu nie je žiadnym zázrakom, je to výsledok jeho poctivosti, pracovitosti a talentu.“

V prvom trojkilometrovom okruhu sa viac taktizovalo ako súťažilo. V netradične teplom a slnečnom počasí sa nikomu nechcelo ťahať celé 30-členné štartové pole, a tak na prvú streleckú položku v ľahu prišli všetci biatlonisti v jednom balíku. Väčšina z nich odstrieľala bezchybne, medzi nimi aj Pavol Hurajt. Trestné kolo však z favoritov musel absolvovať líder poradia v hodnotení tejto disciplíny Svetového pohára Nór Ole Einar Björndalen aj úradujúci majster sveta z minuloročoného svetového šampionátu v juhokórejskom Pjongčangu Rakúšan Dominik Landertinger. Druhá strelecká položka opäť v ľahu už bola väčším sitom. Hurajt však opäť trafil všetkých päť terčíkov a vybiehal zo strelnice na skvelej tretej pozícii. Pole pretekárov sa natiahlo, medzi prvým a posledným bol v polovici trate takmer dvojminútový rozdiel. Keď popradský rodák zvládol bezchybne aj tretiu streľbu – prvú v stoji, dostal sa na čelo a strelnicu opúšťal s vyše dvojsekundovým náskokom pred olympijským víťazom z rýchlostných pretekov Francúzom Vincentom Jayom, o tri sekundy zaostával Švéd Björn Ferry. Vpredu sa vytvorila päťčlenná skupina, ktorú ešte dopĺňali Rus Jevgenij Usťugov a Rakúšan Daniel Mesotitsch. Ďalší už zaostávali o bezmála 20 sekúnd. Pavol Hurajt perfektne zvládol aj poslednú streleckú položku a na posledný trojkilometrový okruh opäť išiel ako prvý, ale v tesnom závese za ním bol Rus Jevgenij Usťugov. Rozpútal sa ostrý bežecký súboj, ale slovenský biatlonista v ňom evidentne ťahal za kratší koniec. Zozadu sa za ním začal doťahovať Francúz Martin Fourcade. Ten ho necelý kilometer pred cieľom dobehol. Hurajtovi evidentne dochádzali sily, ale do cieľa si už túto pozíciu udržal. Je to jeho tretie umiestnenie na pódiu pre medailistov v pretekoch, ktorých výsledky sa započítavajú do celkovej klasifikácie Svetového pohára, všetky mali bronzový lesk.

Preteky boli pohromou pre viacerých favoritov. Úradujúci svetový šampión v tejto disciplíne Rakúšan Landertinger skončil siedmy, obhajca olympijského zlata z Turína Nemec Michael Greis uzatváral elitnú desiatku a majiteľ desiatich medailí zo ZOH Ole Einar Björndalen, ktorý netrafil až sedem terčov a predĺžil si tak trať o 7×150 m, skončil dvadsiaty siedmy.

„Stále nemôžem uveriť, že mám zlato,“ krútil hlavou víťazný Rus Jevgenij Usťugov. „Keď som sa nedostal na predchádzajúcu olympiádu do Turína, už som neveril, že by som mohol štartovať vo Vancouveri. Zlato bolo pre mňa len takým vzdialeným, nedosiahnuteľným snom. Potvrdilo sa, že na olympiáde sa môže stať všeličo a to sa stalo teraz v nedeľu,“ uviedol 24-ročný rodák z Krasnojarska. Vďaka zisku 60 bodov sa stal novým lídrom celkovej klasifikácie Svetového pohára a patrí mu aj červený dres pre najlepšieho pretekára v hodnotení tejto disciplíny. Pavol Hurajt sa posunul v celkovom poradí už na 24. miesto.

Výsledky

preteky na 15 km s hromadným štartom: 1. Jevgenij Usťugov (Rus.) 35:35,7 min (0 trestných okruhov), 2. Martin Fourcade (Fr.) +10,5 s (3), 3. Pavol Hurajt (SR) +16,6 (0), 4. Christoph Sumann (Rak.) +25,9 (1), 5. Daniel Mesotitsch (Rak.) +30,2 (3), 6. Ivan Čerezov (Rus.) +33,5 (3).

Poradie vo SP 2009/2010 po osemnástich pretekoch z 25 naplánovaných:

1. Jevgenij Usťugov (Rus.) 569 bodov, 2. Christoph Sumann (Rak.) 564, 3. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 560, 4. Simon Eder (Rak.) 485, 5. Ole Einar Björndalen (Nór.) 475, 6. Dominik Landertinger (Rak.) 475, 7. Ivan Čerezov (Rus.) 459, 8. Simon Fourcade (Fr.) 457, 9. Martin Fourcade (Fr.) 433, 10. Michael Greis (Nem.) 429, … 24. Pavol Hurajt 266, 55. Dušan Šimočko 70, 102. Marek Matiaško (všetci SR) 8.

Poradie v hodnotení pretekov s hromadným štartom po tretích pretekoch (z 5 naplánova­ných):

1. Jevgenij Usťugov (Rus.) 157 bodov, 2. Martin Fourcade (Fr.) 114, 3. Ole Einar Björndalen (Nór.) 112, 4. Arnd Peiffer (Nem.) 107, 5. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 106, 6. Christoph Sumann (Rak.) 106, 7. Tim Burke (USA) 99, 8. Dominik Landertinger (Rak.) 95, 9. Simon Fourcade (Fr.) 90, 10. Simon Eder (Rak.) 87, … 25. Pavol Hurajt (SR) 48

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM