Zo zahraničia

Hurikán Florence sa blíži k pevnine USA: Úrady vyzvali 1,7 milióna ľudí k evakuácii

Silný vietor sprevádzajúci hurikán Florence zasiahol v piatok bariérové ostrovy Outer Banks, blížiac sa k americkému štátu Severná Karolína.

Ilustračný obrázok k článku Hurikán Florence sa blíži k pevnine USA: Úrady vyzvali 1,7 milióna ľudí k evakuácii
Zdroj: TASR

Oko hurikánu sa nachádzalo približne 55 kilometrov od prístavného mesta Wilmington v Severnej Karolíne, uviedlo v piatkovom vyhlásení americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

Bez elektriny už v oblasti zostalo podľa agentúry AP viac než 80 000 ľudí a ďalších 12 000 obyvateľov sa nachádza v dočasných prístreškoch.

Florence vo štvrtok zoslabol na hurikán prvej kategórie s vetrom dosahujúcim maximálnu rýchlosť 150 kilometrov za hodinu. Stredisko však ponechalo v platnosti varovanie pred život ohrozujúcimi vlnami, silným vetrom a povodňami.

Miestne úrady naďalej vyzývajú zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli. Doposiaľ nie je známe, koľko obyvateľov výzvy poslúchlo.

Úrady tiež upozornili, že už dostali správy o vyvrátených stromoch, a vyzvali obyvateľov, ktorí neplánujú oblasť opustiť, aby nevychádzali zo svojich domov a prespávali v čo najnižšie položených miestnostiach.

Ľudia, ktorí sa rozhodli, že výzvam na povinnú evakuáciu sa nepodriadia, boli informovaní, že záchranné zložky sa k nim počas búrky nebudú môcť dostať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM