ELA Zo Slovenska

Husté sneženie už OCHROMILO niektoré cesty: Popadané stromy a obchádzky! VIDEO

Na niektorých horských priechodoch je kašovitý až utlačený sneh hrúbky jeden až dva centimetre.

Ilustračný obrázok k článku Husté sneženie už OCHROMILO niektoré cesty: Popadané stromy a obchádzky! VIDEO
Zdroj: iMeteo.sk/Marián Švalec

Na horskom priechode Čertovica je na ceste štyri- až päťcentimetrový sneh. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC). Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty, aj cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý.

Uzavreté horské priechody

Horský priechod Donovaly je uzatvorený pre vozidlá nad desať metrov. Na ceste je kašovitý sneh. Osobná doprava sa v oboch smeroch zdrží do 15 minút. Informuje o tom Stella centrum na svojom webe. Zelená vlna RTVS uviedla, že obchádzka vedie cez Turčianske Teplice a Martin.

Uzavretý je aj horský priechod Šturec pre vozidlá nad desať metrov. Dôvodom je husté sneženie. Zelená vlna informuje aj o spadnutom strome na ceste na horskom priechode Prašivá-Látky v smere z Hriňovej. Spadnutý strom zasahuje aj do pravého pruhu na západnej diaľnici D1 pri odpočívadle Čataj smerom do Bratislavy.

Stella centrum zároveň vodičov upozorňuje, aby rátali s lokálnymi hmlami a nezabudli na správne osvetlenie auta.

„V Žilinskom a na západe Prešovského kraja komplikuje dopravu výrazné sneženie. Počasie totiž ovplyvňuje presúvajúca sa tlaková níž spolu s teplým frontom,“ informuje iMeteo.sk.

Od juhozápadu sa počas dňa rozširovalo rozsiahle zrážkové pole a to už v týchto chvíľach prináša zrážky na celé Slovensko. Ide prevažne o dážď, avšak v Žilinskom kraji a na západe Prešovského kraja pomerne výrazne sneží.

Kašovitý sneh

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem horských priechodov Huty, Vrchslatina, Besník, Príslop, Šturec, Javorník, Chorepa, Súľová, Grajnár, Donovaly, Makov a Vernár, kde je na vozovke čerstvý, kašovitý až utlačený sneh.

Na rýchlostnej ceste R1 v úseku Banská Bystrica Sever – Banská Bystrica Východ je na vozovke miestami kašovitý sneh hrúbky dva centimetre.

V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa miestami na cestách nižších kategórií nachádza zľadovatený sneh do jedného centimetra.

V hornatejších oblastiach sa na povrchu vozoviek miestami nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu od jedného do dvoch centimetrov, ojedinele štyroch až piatich centimetrov.

Pozor na ľad

Na ceste v úseku Srdiečko – Bystrá je päť až desať centimetrov snehu, pre vozidlá nad desať metrov je úsek cesty zjazdný len so snehovými reťazami.

SSC upozorňuje vodičov na zľadovatený sneh na cestách III. triedy v oblasti Spišskej Starej Vsi a Haligoviec a na cestách Spišská Belá – Spišská Stará Ves a Hniezdne – Červený Kláštor. Silný dážď obmedzuje dohľadnosť do 100 metrov na diaľnici D2 v oblasti Bratislavy, Lozorna, Závodu a Jaroviec a sneženie v oblasti Trstená.

Horský priechod Herlianske sedlo a cesta v úseku Úhornianske sedlo – Krásnohorské Podhradie sú uzavreté pre všetku dopravu. Horské priechody Šútovce a Fačkov sú uzavreté pre vozidlá nad desať metrov dĺžky a horský priechod Príslop pre vozidlá nad 12 metrov dĺžky.

Sneženie v Bratislave

V Bratislave má cez víkend snežiť. Meteorológovia predpovedajú, že najmä v západnej časti mesta a v jeho vyšších polohách môže napadnúť päť až desať centimetrov snehu.

Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal aj výstrahu prvého stupňa. Mesto Bratislava deklaruje, že je na to pripravené a v pohotovosti má vozidlá i pracovníkov zimnej údržby. Pre obyvateľov bude k dispozícii aj „horúca linka“, na ktorej môžu nahlasovať neodhrnuté či neprejazdné komunikácie.

Pre Bratislavčanov bude k dispozícii aj „horúca linka“ pre zimnú údržbu na čísle +421 2 5935 6777 alebo mailovej adrese zima@bratislava.sk. Nahlasovať tam môžu svoje podnety na odhŕňanie neprejazdných komunikácií.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM