Zo Slovenska

Hygienici varujú ľudí, aby nekupovali tento čaj! Môže mať halucinogénne účinky

Bylinkový čaj z Poľska s mätou a brusnicami značky Loyd by ľudia nemali kupovať. Ak ho už majú, nemali by ho piť, hygienici produkt radia vrátiť na miesto predaja.

Ilustračný obrázok k článku Hygienici varujú ľudí, aby nekupovali tento čaj! Môže mať halucinogénne účinky
Zdroj: szpi

Štátna potravinová inšpekcia v Českej republike stiahla uvedený čaj z predaja už koncom roka 2016. V predajniach našla čaj s obsahom halucinogénov. Čaj obsahoval tropanové alkaloidy atropín a skopolamín. Tie sú pre človeka halucinogénne a v určitom množstve aj toxické.

Poľský čaj sa síce predáva aj u nás, avšak pred necelým mesiacom ešte nebolo jasné, či sa konkrétny druh nachádzal na pultoch našich predajní.

Teraz pred ním varuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojom webe. Na nevhodnosť produktu upozornil hygienikov Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASF).

ÚVZ SR radí nekupovať produkt: „Herbal Tea – Mint with cranberry and herbs /Máta s brusinkou a bylinkami“ obchodnej značky Loyd. Ide o čajové vrecúška v škatuľke s váhou asi 40 gramov a dátumom spotreby: 31/07/2017. Výrobcom je Mokate S.A., ul. Katowicka 265, Ustron, 43–450 Poľsko, dodávateľ: Mokate Czech, s.r.o., Počernická 96, 108 00 Praha 10 – Malešice.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM