Rôzne

Hygienici VARUJÚ pred týmito kozmetickými výrobkami: RADŠEJ ich nepoužívajte, sú nebezpečné!

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii (EÚ).

Ilustračný obrázok k článku Hygienici VARUJÚ pred týmito kozmetickými výrobkami: RADŠEJ ich nepoužívajte, sú nebezpečné!
9
Galéria
Zdroj: TASR/ÚVZ SR

Do systému Rapex (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) ich nahlásil kontrolný orgán vo Švédsku. Je možné, že sa nachádzajú na Slovensku. TASR o tom v piatok informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ.

Nebezpečné výrobky

Za nebezpečný ÚVZ SR označil výrobok na vlasy s názvom Olive Oil ORS Hair Relaxer od značky Dabur. Vo výrobkoch sa nachádza zmes konzervačných látok metylchlórizo­tiazolinón a metylizotiazolinón. Výrobok môže spôsobiť alergické reakcie u citlivých osôb.

ÚVZ SR varuje aj pred telovým mliekom na rozjasnenie pokožky Brightening Body Lotion od výrobcu Gandour. Krajina pôvodu je Pobrežie Slonoviny. Na obale v zozname zložiek je uvedená zakázaná látka hydrochinón, ktorá sa používa do výrobkov na nechtový dizajn. „Výrobok môže spôsobiť podráždenie pokožky a dermatitídu,“ povedal Eliáš.

Za nebezpečný je nahlásený aj výrobok na zosvetlenie pokožky Vit-Fee Whitening Beaty Lotion značky Mama Africa Cosmetics s neuvedenou krajinou pôvodu. Vo výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok metylchlórizo­tiazolinón a metylizotiazolinón. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok môže u citlivých osôb spôsobiť alergické reakcie.

Za nebezpečný je označený aj gél na zosvetlenie pokožky s názvom Papaya Brightening Gel od Fleur de Lis. Krajina pôvodu je Francúzsko. Obsahuje izobutylparabén, ktorý môže byť toxický pre reprodukciu a vývoj.

ÚVZ SR varuje aj pred krémom s názvom ARKO Classic Natural Krem, Ekstra z Turecka. Obsahuje kožný senzibilizátor a môže vyvolať alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Upozornenie na výskyt nebezpečnej kozmetiky
9
Galéria
Zdroj: TASR/ÚVZ SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM