Monika Hanigovská Správy Regióny

Idea kvapky aj veľká plávajúca záhrada: Trnava avizuje nové info k projektu móla!

Trnavská radnica prezrádza nové podrobnosti k projektu dreveného móla v Kamenáči. Lávka rozdelená na dve časti, kvitnúca vodná záhrada a oveľa viac!

Ilustračný obrázok k článku Idea kvapky aj veľká plávajúca záhrada: Trnava avizuje nové info k projektu móla!
4
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto v týchto dňoch uverejnilo ďalšie nové podrobnosti ohľadom projektu novej oddychovej lokality v Kamennom mlyne. To by malo vyrásť v priestoroch Horného Rybníka.

Trnava s ním odštartuje v prípade, ak uspeje so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok z programu cezhraničnej spolupráce INTEREG V – A SK – CZ na realizáciu móla v Kamennom mlyne. Prečítajte si najčerstvejšie informácie o tamojšom projekte.

Vypracovaný projekt hovorí aj o náučnom chodníku

Trnavská radnica má už realizačný projekt móla pripravený. „Vypracovaný je v súlade so zákonom o ochrane prírody a krajiny a konzultovaný so správou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty,“ informuje mesto na svojom webe.

„Jeho hlavným cieľom je nielen vytvorenie turistickej atrakcie, ale aj podpora ochrany územia a jeho biodiverzity. Súčasťou realizácie bude doplnenie chránených rastlín a vybudovanie náučného chodníka na podporu informovanosti o chránenom území,“ prezrádza ďalej trnavská radnica.

Idea kvapky aj rozdelená lávka

Mesto ďalej prezradilo, ako by mal projekt vyzerať v konečnej fáze. Drevené mólo bude lákať na niekoľko pozoruhodností. A to nielen svojim tvarom ale aj rôznymi prvkami, ktoré budú do móla zakomponované.

„Drevené mólo v tvare kružnice vychádza z idey kvapky padajúcej na vodnú hladinu. Lávka je rozdelená na dve časti. Prvú časť majú tvoriť prístupové móla z plávajúcich pontónových segmentov, ktoré spoja pevnú drevenú časť lávky so západným a východným brehom,“ informuje ďalej správa mesta.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na veľkú kvitnúcu záhradu s plochou 1724 m2. Nájdu v nej množstvo rastlín, ktoré obľubujú koreniť na dne vody ako napríklad lekníny, leknica žltá a močiarka vodná. Oko návštevníka môžu potešiť aj napríklad plávajúce mokrade ako kosatce, či nezábudka bahenná.

„Výškový akcent majú dodať tri stromy, pravdepodobne vhodné druhy vŕb alebo jelší osadené z vonkajšej strany kruhu v bójach či v kvetináčoch na dne rybníka. Špecifikácia rastlinného materiálu a spôsob vysadenia stromov budú ešte upravené podľa hĺbky rybníka v tejto časti,“ informuje ďalej mesto na svojom webe.

Radnica chce, aby sa vyššie spomenutý projekt na vodnej hladine rybníka stal súčasťou siete cyklotrás a ďalších rekreačných plôch pre peších návštevníkov. Tie mesto začalo realizovať z tzv. Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 – 2020.

FOTO: Vizualizácia nového projektu. Kruhové mólo na Kamennom mlyne.
4
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM