Webnoviny - Svet

Igor Matovič poslal na detektor lži aj Ivana Weissa z 99%

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) – Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič vyzval v pondelok kandidáta a hlavného sponzora mimoparlamentného subjektu 99% Ivana Weissa, aby absolvoval desať otázok na detertore lži.

„Neblázni, za toto schytáš guľku, nevieš, s kým sa zahrávaš!“ povedal údajne Matovičovi jeho známy, keď mu prezradil, k čomu ide Weissa vyzvať.

Matovič riskuje peniaze a ďalší detektor

Matoviča zaujímajú nezodpovedané otázky o financovaní kampane 99% a podozreniach, ktoré sa objavili v médiách. „Keďže sa objavili závažné informácie o strane 99 percent a v záujme toho, aby sme slovenskú politiku nečistili ešte väčšou špinou, vyzývam Ivana Weissa zo strany 99 percent, aby podstúpil vyšetrenie na detektore lži,“ vyhlásil Matovič na pondelkovej tlačovej konferencii.

Ak Weiss odpovie na všetky otázky a podozrenia sa ukážu ako nepravdivé, matovičovci prispejú hnutiu 99% na kampaň 33 200 eur. Peniaze získajú zrušením vlastnej marcovej bilbordovej kampane. Matovič taktiež vyhlásil, že je rovnako ochotný zodpovedať na akékoľvek otázky na detektore lži, ktoré mu položí Weiss.

Otázky o financovaní, či korupcii

Matoviča zaujíma, či je pravdou, že členovia rodiny Weissovej cez svoje firmy dlžia niekoľko desiatok miliónov eur firme SPP, a tak si masívnu kampaň platia všetci obyvatelia a firmy na Slovensku cez vyššie ceny plynu.

Matovič naznačil aj možnú korupciu. „Je pravdou, že členovia rodiny Weissovej ponúkli v roku 2010 za získanie vplyvu nad hlasovaniami poslankyne Natálie Blahovej viac ako 600-tisíc eur?“ opýtal sa Matovič. „Je pravdou, že sa členovia rodiny Weissovej správali korupčne pri získavaní štátnych zákaziek, ako napríklad MOKYS, pre ktorý dala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) trestné oznámenie?“

Predseda hnutia OĽaNO sa Weissa pýta, či: „je pravdou, že členovia rodiny Weissovej sa podieľali na tunelovaní Devín banky, SPP, Slovenských elektrární a iných firiem, na ktoré mali cez svojich nominantov vplyv?“

Ďalšie otázky, ktoré Matovič vyslal na Weissa sa týkajú jeho podozrenia, že rodina Weissovcov stála za hnutím 99 percent od jeho začiatku a cieľom hnutia je získať vplyv nad štátnymi zákazkami. „Je pravdou, že strana 99% finančne a personálne ovláda stranu SDĽ a niekoľko iných menších strán, s ktorými je vopred dohodnutá, že sa tesne pred voľbami vzdajú v jej prospech?“ pýta sa Matovič.

Matovič na tlačovej besede naznačil, že hnutie 99 percent mohlo využívať bývalého riaditeľa SIS na získavanie nelegálnych informácií o svojej konkurencii.

Weiss nemá s detektorom problém

Weiss odpovedal Matovičovi na jeho výzvu. Tvrdí, že s detekrtorom lži „nemá problém“ a na otázky odpovie ešte pred parlamentnými voľbami za určitých podmienok. Matovič sa musí oficiálne zaviazať, že naplní niekoľko bodov z predvolebného programu 99%. Hnutie žiada od matovičovcov podporu pri rušení financovania politických strán z daní občanov, zvýšení minimálnej mzdy, vzniku vlády odborníkov či vzniku komisie na prešetrenie kauzy Gorila.

„Od pána Matoviča sme to neočakávali. Asi vládol názor alebo dúfanie, že pán Matovič by mohol priniesť určitú zmenu a akýsi čerstvý vietor. Dnes sa ukázalo, že je presne taký istý politik, ako všetci tí klasickí, typickí politici,“ dodal Weiss.

Weiss nešetril kritikou na Matoviča. Jeho výzvu s detektorom lži označil ako útok v médiach bez konkrétnych riešení. Podľa Weissa sa Matovič svojím vystúpením diskvalifikoval aj z prípadnej „antigorilej koalície.“ Člen subjektu 99% bude chcieť od Matoviča, aby odpovedal na detektore aj na otázky, ktoré navrhli odídenci z matovičovej kandidátky. Okrem iného sa opýta na Matovičovu diplomovú prácu, podvody na daniach a clo pri dovoze tlačiarenského stroja, ktoré boli rovnako prepierané v médiách.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM