Webnoviny - Svet

Igorovi Matovičovi sa rozpadla kandidátka

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 7. februára (WEBNOVINY) – Martin Mojžiš, jednotka na kandidátke hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, odstúpil z kandidátky do marcových parlamentných volieb.

Svoj odchod potvrdili aj Štefan Bučko, Eugen Korda, predseda KDS Vladimír Palko, predseda OKS Peter Zajac, člen OKS a občiansky aktivista Ondrej Dostál.

Podľa Predsedu OKS Petra Zajaca sa volebný štáb matovičovcov pokúšal cenzúrovať vystúpenia kandidátov tohto hnutia. „Nerád to hovorím, ale Igor Matovič zabil spoločne dieťa,“ povedal Zajac na tlačovej konferencii.

Vladimír Palko oznámil, že ho Igor Matovič politicky vydieral, a preto nebude s ním kandidovať do parlamentu. Návrh Matoviča, aby kandidáti išli na detektor lži považuje bývalý minister vnútra Palko za „oplzlosť“.

„Spoločný príbeh s pánom Matovičom pre nás končí,“ povedal novinárom František Mikloško. Z kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností celkovo odišlo 24 ľudí.

Podľa posledného prieskumu agentúry Focus z 1. februára by získalo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti 6,8 percent. Pondelkový prieskum verejnej mienky agentúry Prieskumy priradil matovičovcom 5,6 percenta.

Igor Matovič pôjde na detektor lži sám

Ak by nominanti Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) a Občianskej konzervatívnej strany (OKS) neodstúpili sami z kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OLaNO) do parlamentných volieb, z kandidátky by ich stiahol predseda strany Igor Matovič.

Ako uviedol Matovič v utorok pred novinármi, ich pondelňajšie stanovisko, že odchádzajú z kandidátky, ak Vladimír Palko a Peter Zajac majú ísť na detektor lži, považuje za záväzné, lebo sa hrdia, že sú konzervatívci. „To znamená, že keď raz nejaký názor majú a ho vyslovia, tak platí. Včera povedali, že ak vyzvem Palka a Zajaca, tak odchádzajú z kandidátky. Beriem to, že to platí. Rátam s tým, že tých 23 ľudí už na kandidátke nie je,“ vyhlásil Matovič.

Na detektor lži pôjde Matovič aj sám, ale ešte nerozmýšľal kedy. „Obvolali sme šesť firiem mimo Slovenska, aby to nikto nespochybňoval. Od všetkých máme predbežné ponuky aj termíny. Iba si vyberiem, či chcem ísť do Londýna alebo do New Yorku,“ povedal s tým, že na Slovensku detektor stojí od 500 do 700 eur, v Rumunsku 200 eur. Priemerne sa to podľa neho pohybuje od 500 do 1000 eur. Na detektore si dá nielen otázku, či zobral úplatok, ale či ho aj dal a ďalších desať otázok. „Určite si tam dám iks vecí, v ktorých ma ľudia spochybňujú,“ povedal.

Podľa predstaviteľov KDS a OKS ich Matovič nútil, aby sa spoločne podpísali pod volebný program jeho strany. „Aj keď sú nezávislí ľudia a sú zodpovední a chcú v parlamente vykonávať nejakú prácu, musia sa slobodne zhodnúť na nejakom kompromise, 149 ľudí sa na kompromise zhodlo a Martin Mojžiš si postaví hlavu, že on s programom súhlasí, ale nikde sa pod neho nepodpíše. To bol spor s Mojžišom,“ komentoval Matovič.

Na kandidátke Obyčajných ľudí má KDS aj OKS po desať členov. Palko, Zajac, František Mikloško, Ondrej Dostál, ale aj ďalší traja kandidáti Eugen Korda, Štefan Bučko aj Mojžiš v pondelok oznámili, že ak Matovič od nápadu s detektorom neodstúpi, odídu z kandidátky. Palko označil myšlienku za politicky primitívnu a debilnú. Podľa Zajaca na detektor chodia ľudia podozriví zo zločinov, čo nie je ich prípad.

Video: Tlačová beseda k rozpadu matovičovcov (6. február 2012)

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM