Krimi

Indovi, ktorý v októbri dobodal Bratislavčana, udelil súd domáce väzenie

Útočníka obvineného z vraždy púšťa súd na slobodu. Rozhodnutím sa odvoláva na Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Ilustračný obrázok k článku Indovi, ktorý v októbri dobodal Bratislavčana, udelil súd domáce väzenie
Zdroj: Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

V októbri minulého roka otriasla Bratislavou nočná tragédia, pri ktorej na Hviezdoslavovom námestí zahynul 37-ročný Bratislavčan. Útočníkom bol Ind so slovenským občianstvom Nishita T., ktorého krátko po útoku zadržala polícia.

Vrah na slobode

Nishita T. bol deň na to obvinený z vraždy a hrozil mu trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov. Najnovšie rozhodnutie bratislavského okresného súdu šokuje. Útočníka obvineného z vraždy púšťa na slobodu.

Ind totiž nedávno požiadal o prepustenie do domáceho väzenia s tým, že bude nosiť monitorovací náramok a odovzdá svoj cestovný pas. Sudca obvinenému vyhovel a pustil ho na slobodu s podmienkou, že bude fungovať pod dohľadom probačného a mediačného úradníka, s povinnosťou oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu miesta pobytu, adresy trvalého bydliska alebo prechodného bydliska. Okrem iného nesmie tiež vycestovať do zahraničia a alkohol a iné návykové látky má zakázané.

Výnimočné okolnosti

Súd z výsledkov doposiaľ vykonaného dokazovania zistil výnimočné okolnosti prípadu v zmysle Trestného poriadku. „Súd vychádzal z článku 5 odsek 3 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, obsah ktorého vyložil Európsky súd pre ľudské práva vo svojej judikatúre tak, že ak prichádza do úvahy prepustenie z väzby na základe záruky, súd pri posudzovaní opodstatnenosti väzby má dať v prípade možnosti voľby prednosť tejto záruke pred pokračovaním väzby,“ uviedol pre Bratislava24.sk hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Európsky súd pre ľudské práva uvádza, že hoci môže existovať potenciálne nebezpečenstvo, ak je osoba obvinená zo závažného trestného činu a ak čelí možnému trestu odňatia slobody na dlhší čas, stupeň tohto rizika však nemožno merať len na základe prísnosti trestného činu a predpokladaného trestu. „Štátne orgány majú možnosť zabezpečiť obvineného aj inými opatreniami, napríklad kauciou alebo dohľadom,“ dodal Adamčiak.

Prokurátor podá proti uzneseniu sťažnosť. „Okresnému súdu Bratislava I doposiaľ nebolo doručené písomné odôvodnenie sťažnosti prokurátorom, až po jej doručení môže byť vec predložená KS BA na rozhodnutie o sťažnosti,“ uzavrel Adamčiak.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM