Mário Hudák Regióny

Infocesta prilákala stovku profesionálov

Takmer sto profesionálov z oblasti cestovného ruchu z Poľska, Česka a Slovenska prišlo do Bardejova na tohtoročnú víkendovú Infocestu.

Ilustračný obrázok k článku Infocesta prilákala stovku profesionálov
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

BARDEJOV. O región severovýchodného Slovenska je veľký záujem nielen medzi turistami, ale aj pracovníkmi cestovných kancelárií, organizácií cestovného ruchu a novinármi zaoberajúcimi sa touto problematikou. Na Infocestu o atraktivitách regiónu Šariš Bardejov, Bardejovské Kúpele, Svidník a okolie sa tento rok prihlásilo 100 a zúčastnilo 82 profesionálov cestovného ruchu Poľska, Českej republiky a Slovenska. Infocestu v dňoch 14. a 15. októbra 2017 zorganizovala a financovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov.

,,Pre veľký úspech vlaňajšej premiérovej infocesty sme zorganizovali jej druhý ročník a opäť to bol veľký úspech. Profesionáli z cestovného ruchu ocenili atraktivitu tohto málo poznaného kúta Slovenska. Zhodli sa na tom, že tak veľa rôznorodých atrakcií sústredených v okruhu niekoľkých kilometrov, tvorí vynikajúci predpoklad pre rast turizmu v tejto oblasti,“ povedal riaditeľ OOCR Šariš Radomír Jančošek.

„Je to ťažko opísateľné, človek sem musí prísť a zažiť to na vlastnej koži.“

Bardejov – Svidník – Dukla

„Stretnutie sme začali v sobotu pred Poľsko – slovenským domom. Pozreli sme si historické jadro mesta a navštívili Baziliku minor sv. Egídia a mestskú radnicu. Prešli sme uličkou Johna Lennona v centre mesta a videli dom miestneho fanúšika, ktorý je venovaný pamiatke tohto speváka. Pokračovali sme návštevou židovského suburbia. Potom sme sa presunuli do Skanzenu – Šarišského múzea v Bardejovských Kúpeľoch. Absolvovali sme prehliadku Bardejovských Kúpeľov spojenú s ochutnávkou­ vody.“

V nedeľu navštívili pamätník sovietskej armády vo Svidníku, Údolie smrti a vyhliadkovú vežu aj pamätník československého armádneho zboru na Dukle. Popoludňajší program pokračoval prehliadkou dreveného chrámu Svätého Michala Archanjela v Ladomirovej,“ priblížil infocestu Jančošek.

Jiří Cysař z redakcie CysNews pricestoval do Bardejov až z Prahy. ,,Na tento presstrip som sa vydal, pretože chcem objavovať miesta, ktorú sú historicky cenné a som milo prekvapený z mesta Bardejov, ako je dobre udržiavané. Musím sa priznať – hanbím sa, že som nevedel, že je zapísané v UNESCO. Východné Slovensko ma oslovilo, veľmi často jazdím do Košíc a chcem objaviť aj ďalšie kraje. Mali sme aj unikátnu pani sprievodkyňu, ktorá nám podala skutočne obsiahle množstvo informácií. Veľmi ma zaujala napríklad socha kata na námestí.”

Súčasťou infocesty bola aj prehliadka židovského suburbia a pamätníka holokoaustu. / Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

Prísť a zažiť

,,Na regióne Šariš Bardejov sa mi páči, že tu žijú i pracujú skutočne milí ľudia. Taktiež samotné Bardejovské Kúpele sú veľmi pekné. Najväčší dojem vo mne zanechali historické pamiatky v meste Bardejov, ktoré sú zachovalé, autentické a určite i Radničné námestie. Vidieť, že si miestni ľudia vážia svoje dedičstvo a patrične sa o neho starajú. Veľmi rada sa sem opäť vrátim, už aj na výlet, alebo dlhšiu dovolenku,” povedala Sarah Bálintová z cestovnej kancelárie Relaxos.

Ivana Rybiářová z cestovnej kancelárie DCK Rekrea Ostrava navštívila Bardejov a Bardejovské kúpele už po druhý krát a vždy sa sem rada vráti, aj napriek tomu, že je to z Ostravy pomerne ďaleko. ,,Čo ma okúzlilo je malebné údolie Bardejovských Kúpeľov spolu s kúpeľnou kolonádou, lesoparkom, 35 km vyznačených kúpeľných chodníčkov, sochou cisárovnej Alžbety – Sisi a vôbec mnoho historických budov, ktoré zdobia Bardejovské kúpele, medzi ktoré patrí aj Múzeum ľudovej architektúry."

,,Pokiaľ ide o bývalé kráľovské mesto Bardejov, je úžasné svojou historickou atmosférou. Celkový dojem tvoria zrekonštruované historické budovy na námestí spolu s kaviarničkami a reštauráciami, kde človek môže posedieť a nasať atmosféru mesta. Je to ťažko slovami opísateľné, človek sem musí prísť a zažiť to na vlastnej koži, vrelo to všetkým odporúčam.“

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM