han Zo zahraničia

Inšpirovali sa Matovičom? V Rakúsku spustia očkovaciu LOTÉRIU. Vyhrá každý DESIATY!

Rakúska vláda spustí očkovaciu lotériu s možnosťou výhry poukážok v hodnote 500 eur a finančne podporí jednotlivé obce, pričom výška príspevkov sa bude odvíjať od konkrétnej miery zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Inšpirovali sa Matovičom? V Rakúsku spustia očkovaciu LOTÉRIU. Vyhrá každý DESIATY!
Zdroj: TASR/AP

Na štvrtkovej tlačovej konferencii to oznámili kancelár Karl Nehammer, vicekancelár Werner Kogler a šéfka opozičných sociálnych demokratov (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová, informuje agentúra APA.

Vláda vyčlenila na očkovaciu lotériu jednu miliardu eur. Žrebovať sa začne 15. marca. Pre obce je určených ďalších 400 miliónov eur.

Cieľom iniciatívy, na ktorej sa dohodla rakúska vláda s SPÖ, je zvýšiť mieru vakcinácie proti novému koronavírusu. Ako povedal Nehammer, tento krok odmení zaočkovaných a má tiež slúžiť ako impulz pre tých, čo ešte s očkovaním váhajú.

Možnosť výhry

Šancu na výhru v lotérii bude mať približne každý desiaty zaočkovaný. Platí to pre tých, čo už vakcínu dostali, i pre osoby, ktoré tak ešte len plánujú urobiť. Päťstoeurové poukážky bude možné použiť na území Rakúska v obchodoch, gastronómii, hoteloch či kultúrnych a športových zariadeniach.

Čo sa týka finančného balíka pre samosprávy, Nehammer ako príklad uviedol, že priemerne veľká obec s 3000 obyvateľmi získa pri 80-percentnej zaočkovanosti 30-tisíc eur, pri 85-percentnej zaočkovanosti 60-tisíc eur a pri 90-percentnej zaočkovanosti 120-tisíc eur.

Vo štvrtok hlasujú poslanci rakúskej Národnej rady o návrhu zákona o povinnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19 pre osoby od 18 rokov, ktorý má nadobudnúť účinnosť 1. februára.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM