Veronika Kostelníková Technológie

Instagramová mládež pohorela v testoch digitálnej gramotnosti

Zatiaľ čo výrazy lajknúť, sharovať a followovať sa stali súčasťou bežného jazyka mladých Slovákov, väčšina z nich nevie, čo znamená elektronický podpis.

Ilustračný obrázok k článku Instagramová mládež pohorela v testoch digitálnej gramotnosti
5
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Výsledky IT Fitness testu 2019 ukázali, že kým výrazy lajknúť, sharovať a followovať sa stali súčasťou bežného jazyka mladých Slovákov, väčšina z nich nevie, čo znamená elektronický podpis, a problém im robí aj základné formátovanie textu.

Tento rok sa testovania zúčastnilo 25-tisíc žiakov základných, stredných a vysokých škôl z celého Slovenska.

Testovanie pozostávalo z kategórií: internet, bezpečnosť a počítačové systémy, kancelárske nástroje a sociálne siete.

Najväčšiu úspešnosť dosiahli žiaci v kategórii internet (58,97%), avšak alarmujúco nízke percentá nadobudli v kategórií kancelárskych nástrojov (36,51%).

V praxi to znamená, že síce si mladí ľudia na webe úspešne vyhľadajú pracovné ponuky, no spĺňať čoraz samozrejmejšie požiadavky zamestnávateľov na počítačové zručnosti budú len veľmi ťažko.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Dôraz na potrebu vzdelania v IT kladie aj podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu, Richard Raši.

„Stojíme na prahu digitálnej transformácie, kedy v dôsledku automatizácie a robotizácie priemyslu zaniknú niektoré tradičné povolania. Ak nechceme zostať montážnou dielňou Európy, musíme mať a vychovávať digitálne zručných ľudí, pre ktorých sú informačno-komunikačné technológie bežnou súčasťou života."

Či máte právo krútiť hlavami nad slovenskou mládežou, alebo by ste mali na svojich digitálnych zručnostiach popracovať aj vy, máte možnosť zistiť do konca tohto roka. IT Fitness test je naďalej k dispozícii pre všetkých záujemcov na www.itfitness.sk.

Foto: ilustračné

Práca s počítačom
5
Galéria
Zdroj: Bigstock
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM