Rôzne

Inštruktor lyžovania Gabriel z Tatranskej Lomnice radí: Ako naučiť deti lyžovať

Zima ešte nekončí. Najmä na horách je sezóna stále v plnom prúde a ak premýšľate nad tým, že je správny čas naučiť svoje deti lyžovať, prečítajte si rady skúseného lyžiarskeho inštruktora Gabriela Špaka z Tatranskej Lomnice.

Ilustračný obrázok k článku Inštruktor lyžovania Gabriel z Tatranskej Lomnice radí: Ako naučiť deti lyžovať
2
Galéria
Zdroj: Tatry Mountain Resorts

Ak svojim ratolestiam chcete dopriať radosť z lyžovania, v prvom rade by ste mali dbať na ich bezpečnosť. Najlepšie je zveriť ich do rúk inštruktorom lyžovania v uzavretých areáloch lyžiarskych škôl.

„Už len kvôli bezpečnosti je lepšie, ak máte pri výuke k dispozícii uzavretú arénu. V uzavretej aréne sú len inštruktori a ich klienti, takže je to individuálnejšie a fakt bezpečnejšie. Máme tu rôzne detské pomôcky, ktoré deti namotivujú, vedieme ich aj edukatívne, poznávame farby, zvieratká. Je to pre nich zaujímavejšie ako na kopci, kde by inštruktor stále musel dávať pozor, aby dieťa niekto nezrazil,“ vysvetľuje skúsený inštruktor z lyžiarskej školy Tatry Motion v Tatranskej Lomnici Gabriel Špak.

Podľa neho je dôležité celý výcvik viesť formou hry. „Vždy začíname zábavnou rozcvičkou a snažíme sa deťom dopriať na svahu čo najviac zážitkov. Výuka je potom oveľa jednoduchšia a deti si zároveň lyžovanie obľúbia,“ dopĺňa Špak. Samotná výuka a jej dĺžka do veľkej miery závisia od veku. „Máme skúsenosti, že 3–4 ročné deti vydržia maximálne hodinku výuky denne. Staršie deti vo veku 5 až 6 rokov sa naučia lyžovať aj za dva dni, niektoré šikovnejšie to dokonca dajú aj za jeden deň a môžu jazdiť po kopci. Je to samozrejme individuálne, pretože niektoré deti sú pohybovo nadanejšie a niektoré – aj desaťročné – majú problém s koordináciou pohybov. Ale týždeň im bohato stačí na to, aby zlyžovali modrú poprípade červenú zjazdovku,“ hovorí tatranský inštruktor.

Lyžiarska prilba je základ

Inštruktori zoberú dieťa na svah medzi ostatných lyžiarov až po absolvovaní základnej výuky. Už pri nej je základom bezpečnosti lyžiarska prilba, ktorá je pre deti na slovenských svahoch povinná. Odporúčaným doplnkom je aj reflexná vesta, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť toho, že lyžiar dieťa na svahu zaeviduje skôr a dokáže sa mu v prípade potreby včas vyhnúť.

Niektorí rodičia majú záujem byť pri dieťati aj počas výuky, stávajú sa aj prípady, kedy sa rozhodnú absolvovať výuku naraz. Podľa inštruktorov lyžovania to nie je dobrý nápad. „Snažíme sa to odčleniť, pretože keď deti vidia rodičov, nedokážu sa sústrediť na tie lekcie, nesústredia sa na to, čo robia. Snažíme sa to potom riešiť tak, že dospelým dáme samostatného inštruktora a deťom sa venujeme zvlášť, pretože tá metodika výuky je rozdielna,“ doplnil Špak.

Zdroj: Tatry Mountain Resorts
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM