Webnoviny - Svet

Iveta Radičová preberá ministerstvo obrany

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová už prišla prevziať ministerstvo obrany, kde po odobratí poverenia Ľubomírovi Galkovi (SaS) momentálne nie je minister.

Na tom, že rezort formálne na istý čas preberie Radičová, sa premiérka dohodla v piatok s prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Prezident totiž nechce, aby tam Galko chodil. Ten odmieta, že by riadil ministerstvo aj potom, ako minulú stredu dostal dekrét o odobratí poverenia. S premiérkou sa podľa jeho slov dohodol, že mu bude dlhšie trvať odovzdávanie vecí.

„Ja som od stredy nepodpísal ani jediný dokument, všetko (organizačné veci) podpisoval štátny tajomník,“ vyhlásil Galko v nedeľu v TV Markíza. Rovnako odmietol, že by sa oboznamoval s utajovanými skutočnosťami. V piatok mal pritom tlačovú besedu o tom, že z úniku tajných dokumentov z VOS je podozrivý starší dôstojník, ktorý odmietol ísť na detektor lži.

Prezident Gašparovič v piatok pripustil, že výber ministra, ktorý povedie rezort obrany po Ľubomírovi Galkovi, sprevádzajú isté problémy. O jeho nástupcovi nerozhodol ani po stretnutí s premiérkou, pritom mali byť v hre dve alternatívy, ktorý z poverených ministrov by to mohol byť. Podľa informácií SITA prezident ponúkol vedenie rezortu obrany ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi (KDH), ten to však odmietol. Rozhovory o novom ministrovi majú pokračovať dnes.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM