Aktualizované Zo zahraničia

Izrael čelí masívnemu ÚTOKU: Vzduchom letelo 5-TISÍC rakiet, na územie prenikli ozbrojenci

Vodca islamistického hnutia Hamas oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. V Jeruzaleme sa rozozvučali sirény oznamujúce letecký poplach.

Ilustračný obrázok k článku Izrael čelí masívnemu ÚTOKU: Vzduchom letelo 5-TISÍC rakiet, na územie prenikli ozbrojenci
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Vodca Muhammad Dajf uviedol, že v sobotu skoro ráno bolo smerom na Izraelské územie vypálených 5-tisíc rakiet. Ide podľa jeho slov o začiatok operácie „Operation Al-Aqsa Storm“.

Prienik ozbrojencov

Izraelské obranné sily (IDF) hlásili, že na územie Izraela preniklo z pásma Gazy viacero ozbrojených Palestínčanov. „Obyvatelia v oblasti okolo pásma Gazy boli požiadaní, aby zostali vo svojich domovoch,“ uviedli IDF na sociálnej sieti X.

Očití svedkovia podľa AFP hlásili streľbu v uliciach. To, ako sa útočníkom z pásma Gazy podarilo prekročiť prísne strážené hranice nebolo bezprostredne zná­me.

Izraelská armáda v Jeruzaleme aktivovala sirény varujúce pred leteckými útokmi a uviedla, že útočí na ciele v pásme Gazy. Izraelská záchranná služba Magen David Adom oznámila, že na juhu krajiny prišla o život jedna žena po priamom zásahu a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia. Agentúra DPA informuje, že raketový útok zasiahol dom v Tel Avive.

Nariadili mobilizáciu

Izraelský minister obrany Joav Galant nariadil v sobotu mobilizáciu záložníkov v reakcii na rozsiahle raketové útoky z pásma Gazy na izraelské územie. Izrael už začal útočiť na ciele v pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

Hovorkyňa izraelského ministerstva obrany uviedla, že mobilizácia sa má uskutočniť na základe požiadaviek izraelskej armády.

Vodca islamistického hnutia Hamas Muhammad Dajf v sobotu oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. „Čo je veľa, to je veľa,“ uviedol Dajf vo svojom vyhlásení, píše AP. Palestínčanov vyzval, aby sa zapojili do boja.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM