Webnoviny - Svet

JAKOBSEN: V treťom kvartáli sú horúcou témou ropné kapacity

WEBNOVINY.SK

Steen JakobsenFoto: Saxo BankBRATISLAVA 10.júla (WEBNOVINY) – S nastupujúcim 3. štvrťrokom budú trhy s ropou pozorne sledovať ekonomický vývoj vzhľadom na nedávne obavy vyvolané neschopnosťou krajín OPEC nahradiť v druhej polovici roka potenciálny výpadok dodávok, tvrdí hlavný ekkonóm Saxi Bank Steen Jakobsen. Podľa neho sa zdá , že krajiny OPEC sú rozdelené medzi tie, ktoré voľnú kapacitu majú, a tie, ktoré nie. Okrem politických rozdielov sa Saudská Arábia v reakcii na jesennej prognózy denného deficitu v objeme dva milióny barelov snažila zvýšiť dodávky. Druhý blok, v ktorého čele stojí Irán, ktorý potrebuje vyššie ceny a už ťaží na plnú kapacitu, namietal, že dopyt po rope klesne v dôsledku slabších výkonov americké a ďalších ekonomík.

Foto: SITA/AP„Aj keď sa zdráhame uveriť, že by Saudská Arábia dokázala vyťažiť o dva milióny barelov denne viac, preukázala ochotu pristúpiť k činom, ak by podľa jej názoru ceny poškodzovali hospodársku aktivitu. Dodržiavanie ťažobných limitov bolo zatiaľ zametanie pod stôl, a ak dôjde k ďalšiemu nárastu cien surovej ropy, potom možno s najvyššou pravdepodobnosťou očakávať jednostranné rozhodnutie Saudskej Arábie zvýšiť ťažbu“, hovorí Jakobsen.

„Ceny prevyšujúce 120 USD za barel surovej ropy typu Brent už začali na celosvetový rast vplývať. Aj by nastalo dlhšie obdobie vysokých cien, do popredia by sa mohlo dostať staré príslovie, podľa ktorého „liekom na vysoké ceny sú vysoké ceny“. V letenastane riziko cenovej špičky, ale je tu ešte väčšie riziko, že sa ceny v dôsledku nižšieho dopytu vráti späť k 105 USD za barel“, tvrdí hlavný ekonóm .

Spľasnutie striebornej bubliny

Podľa Jakobsena k spľasnutiu striebornej bubliny skutočne spektakulárnym spôsobom došlo v máji.Foto: SITA/AP Návrat ďalšieho agresívneho vzostupu sa zdá nepravdepodobný a determinujícím faktorom sa opäť stávajú pohyby zlata. Letné obdobie je tradične obdobím nízkeho dopytu po zlate a táto skutočnosť v kombinácii s koncom kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý nastal na záver júna, by mohla na samom začiatku 3. štvrťroku vyvolať u investorov určitú neistotu.

„Aj tak sme ale presvedčení, že faktory, ktoré prispeli k posilňovaniu cenných kovov, stále pôsobia a budú ovplyvňovať ceny aj po zvyšok roka. Akékoľvek snahy o oslabenie využijú kupujúci či už z radov centrálnych bánk alebo investorov, ktorí pozerajú na zlato ako na dlhodobo ziskovú investíciu. Európsky problém štátnych dlhov vyvoláva na trhoch obavu aj cez politickú vôľu nájsť riešenie, čo v spojení s pokračujúcimi negatívnymi reálnymi výnosy v niekoľkých ekonomikách poskytne zlatu podporu. Predpokladáme, že zlato bude konsolidovať v pásme 1 475 USD až 1 575 USD za uncu, pričom sa prikláňame skôr k hornej hranici tohto pásma“, prognózuje Jakobsen.

Počasie nahráva stávke na poľnohospodársky sektor

Poľnohospodárske plodiny sa v roku 2010 niesli v znamení vysokých cien, čo viedlo k tomu, že v roku 2011 boli vysadené väčšie plochy. Foto: SITA/AP"Ceny sa aj tak držia vysoko, pretože do hry opäť vstúpilo počasie, ktoré zapríčinilo ešte väčšií nárast cien. Kukurica sa vyšplhala na rekordné ceny, pretože vzájomná konkurencia producentov krmív a etanolu znížila jej zásoby. Tretí štvrťrok je pre zberovú sezónu jedným z najdôležitejších, pretože lepšie počasie by mohlo niektoré zo súčasných obáv rozptýliť. Pokiaľ ide o kukuricu, zostávame konštruktívni. O niečo menej je to v prípade pšenice a sóje, ale o skutočných vyhliadkach sa rozhodne v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch, takže teraz je ťažké predvídať akékoľvek konkrétne čísla", uzatvára hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM