Alexandra Húsková Kultúra

Jan Hřebejk nakrúca v Bratislave nový film s názvom Učiteľka

Český režisér Jan Hřebejk začal nakrúcať cez víkend v Bratislave, v priestoroch Slovenskej televízie v Mlynskej doline, nový film Učiteľka. Autorom scenára snímky, v ktorej sa v hlavnej úlohe predstaví Zuzana Mauréry, je Petr Jarchovský.

Ilustračný obrázok k článku Jan Hřebejk nakrúca v Bratislave nový film s názvom Učiteľka
Zdroj: TASR

Príbeh Učiteľky sa odohráva v roku 1983. V jednej predmestskej základnej škole sa stretáva riaditeľka s rodičmi detí jednej z tried. Hľadá spolu s nimi spôsob, ako sa zbaviť učiteľky, bezdetnej vdovy po vysokom armádnom dôstojníkovi. Z priebehu rodičovskej schôdzky postupne vyplynie, akým spôsobom si učiteľka podrobuje rodiny svojich žiakov a manipuluje celým okolím.

„Mohol by to byť zaujímavý a originálny film, ktorý by bol dôkladnou a pre vnímavého diváka strhujúcou analýzou, ako spoločnosť dokáže byť postupne umŕtvená a zastrašená až do beznádeje, že sa dá čokoľvek zmeniť. O kolektívnej letargii, ktorá môže zaviniť tragédiu. A o nádeji, ktorú v sebe nesie odmietnutie ľahostajného prihliadania a prekonania vlastného strachu,“ hovorí Jan Hřebejk.

Kameramanom filmu je Martin Žiaran, architektom Juraj Fábry, kostýmovou výtvarníčkou Katarína Štrbová Bieliková a autorkou prekladu scenára Jana Petrikovičová.

Okrem Zuzany Mauréry obsadil režisér do hlavných úloh Petra Bebjaka, Zuzanu Konečnú, Csongora Kassaia, Attilu Mokosa, Évu Bándor a Martina Havelku.

Film sa bude v Bratislave nakrúcať až do konca augusta a k divákom by sa mal dostať na jar budúceho roka. Učiteľka vzniká ako slovensko-česká koprodukcia a hlavným partnerom filmu je Rozhlas a televízia Slovenska.

Producentom je spoločnosť PubRes, koproducentom česká spoločnosť OFFSIDE MEN. Snímku podporil Audiovizuálny fond a do projektu vstúpila i Česká televízia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM