Webnoviny - Svet

JANIŠ: Politici nemajú suplovať nezávislé regulačné orgány

WEBNOVINY.SK

Stanislav JanišFoto: SITA/Ľudovít VaniherBRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Politici by podľa predsedu parlamentného výboru pre hospodárstvo Stanislava Janiša nemali suplovať nezávislé regulačné orgány. „Dnes o regulovaných cenách rozhoduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na základe zákona, regulačnej politiky, vyhlášok a výnosov, a na základe týchto posudzuje objektívnosť návrhov na zvýšenie cien a v konečnom verdikte povie, aká bude cena. Tá sa môže veľmi líšiť od návrhu. Politici by nemali suplovať nezávislé regulačné orgány. Ak toto pripustíme, sme v socializme, kde o cenách rozhodovali politici, a tým sa snažili kupovať si voličov, samozrejme, za ich peniaze, lebo skutočné ceny energií sa premietli následne do neregulovaných cien a v konečnom dôsledku ich ľudia zaplatili v cenách tovarov a služieb,“ povedal dnes pre agentúru SITA Janiš v súvislosti s návrhom SPP zvýšiť ceny plynu.

Podľa Janiša iba komunisti podmieňovali návrhy súhlasom svojej KSS

„Dnes platí, že podať návrh je jedna vec, vyhovieť, alebo nevyhovieť mu je druhá vec. Brániť podať návrh je ozaj návrat do hlbokej minulosti,“ vyhlásil Janiš. Podľa neho dnes má cenu plynu na základe návrhu SPP určiť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. „Ak si ctíme nezávislosť ÚRSO, mali by sme sa vyvarovať politického nátlaku na úrad pri preskúmavaní návrhu SPP,“ uviedol.

Najlepšou reguláciou podľa Janiša je trh a preto hlavná úloha štátu nie je v určovaní cien, ale vo vytváraní legislatívnych podmienok na vytvorenie trhu, aby čo najviac energetických subjektov mohlo vstúpiť na náš energetický trh. „Trh znamená viac dodávateľov a tým aj možnosť občanov si meniť svojho dodávateľa. Boli časy, keď bola cena plynu regulovaná komplet, dnes je regulovaná len cena plynu pre domácnosti a cena plynu, ktorý vstupuje ako palivo na výrobu tepla pre domácnosti. Boli časy, keď bol len jeden dodávateľ, dnes ich na trh vstupuje viac,“ povedal.

Nechcem predsedu, ktorý bude podliehať politickým tlakom

V súčasnosti je aktuálna novela zákona o ÚRSO, ktorá má umožniť výmenu na poste predsedu regulačného úradu. „Nechcem predsedu, ktorý bude podliehať politickým tlakom. Ak by sme mali predsedu meniť s poslaním tzv. lepších cien, tak sme na najlepšej ceste do minulosti,“ povedal Janiš. Ten upozornil, že štát je dnes akcionárom aj v SPP, aj v Slovenských elektrárňach aj v SEPS , aj vo všetkých distribučkách. Štát má svojich zástupcov vo všetkých týchto spoločnostiach, štát, teda ministerstvo hospodárstva, má všetky relevantné údaje o tom, čo sa deje vo všetkých týchto spoločnostiach, a teda má mať vplyv na dianie v týchto spoločnostiach. „Štát sa teda nemôže vyhovárať na ÚRSO. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ako nezávislý orgán cenovej regulácie v energetike by sa mal riadiť zákonom a nie politickým prianím. Zákon o ÚRSO je veľmi dôležitý zákon a po jeho deformácii minulou vládou je potrebná jeho rozsiahla novela. Súčasťou tejto novely by nemalo byť len riešenie ako po novom obsadiť post šéfa úradu, ale napr. aj odstránenie konfliktu záujmov samotného štátu ako podnikateľa v energetike a súčasne aj účastníka cenového konania,“ zdôraznil Janiš.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM