han Zo zahraničia

Jasný ODKAZ šéfa ruskej diplomacie: Musíme prestať byť závislí na úplne VŠETKOM zo Západu!

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Moskva zváži ponuky na opätovné nadviazanie vzťahov so Západom, no premyslí si, či je takýto krok potrebný.

Ilustračný obrázok k článku Jasný ODKAZ šéfa ruskej diplomacie: Musíme prestať byť závislí na úplne VŠETKOM zo Západu!
Zdroj: pixabay.com , TASR/AP

Moskva sa podľa Lavrova teraz sústredí predovšetkým na vzťahy s Čínou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Lavrov počas odpovedanie na otázky, ktoré mu boli položené v rámci jedného z projektov ruského rezortu diplomacie, uviedol, že západné krajiny zastávajú od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu rusofóbiu.

Rusko preto pracuje na nahradení západných tovarov, pričom sa v budúcnosti bude spoliehať iba na spoluprácu s dôveryhodnými krajinami.

„Ak nám chce (Západ) ponúknuť niečo v súvislosti s obnovením vzťahov, tak seriózne zvážime, či to budeme potrebovať alebo nie,“ uviedol Lavrov v odpovediach, ktorých prepis zverejnilo ruské ministerstvo zahraničných vecí na svojej oficiálnej webovej stránke.

Sú proti nám

Západné krajiny sú totiž podľa Lavrova odhodlané zmeniť pravidlá medzinárodných vzťahov v neprospech Ruska. „Musíme prestať byť závislí na úplne všetkom zo Západu, aby sme zaistili rozvoj kriticky dôležitých sektorov bezpečnosti a ekonomiky a sociálnej sféry našej vlasti,“ uviedol Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie zároveň uviedol, že cieľom Moskvy je v súčasnosti ďalšie rozvíjanie vzťahov so susednou Čínou. „Teraz, keď Západ zaujal pozíciu diktátora, porastú ešte rýchlejšie naše ekonomické vzťahy s Čínou“, vyhlásil Lavrov. Zároveň dodal, že rozvíjanie vzťahov s Čínou prinesie nie len finančné prostriedky do ruského štátneho rozpočtu, no je to tiež šanca na rozvíjanie ruského Ďalekého východu a východnej časti Sibíri.

Podľa šéfa ruskej diplomacie má totiž Čína k dispozícii informácie a komunikačné technológie, ktoré nie sú o nič horšie ako tie zo Západu.

„Budeme sa spoliehať iba na seba a na krajiny, ktoré dokázali svoju spoľahlivosť a netancujú tak, ako pískajú iní. Ak si to západné krajiny rozmyslia a navrhnú nejakú formu spolupráce, tak potom sa rozhodneme,“ uviedol Lavrov.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM