han Zo Slovenska

Je to ešte HORŠIE: Od vraždy pred Teplárňou STÚPLA nenávisť voči LGBTI+ ľuďom aj novinárom

Vlani na Slovensku pribudli nenávistné vyjadrenia politikov voči LGBTI+ ľuďom i novinárom. Amnesty International Slovensko (AIS) to uvádza vo výročnej správe organizácie o stave ľudských práv v roku 2022.

Ilustračný obrázok k článku Je to ešte HORŠIE: Od vraždy pred Teplárňou STÚPLA nenávisť voči LGBTI+ ľuďom aj novinárom
Zdroj: www.pexels.com

„Od vraždy pred Teplárňou nedošlo na Slovensku kprijatiu žiadnych opatrení anipolitík, ktoré by LGBTI+ ľuďom zaručovali dodržiavanie ľudských práv, práve naopak – sme svedkami prejavov ešte intenzívnejšej démonizácie zo strany niektorých politikov,“ zdôraznil riaditeľ AIS Rado Sloboda. Podotkol, že Slovensko vuplynulom roku neprijalo žiadne opatrenia smerujúce klegalizácii partnerských zväzkov párov rovnakého pohlavia.

„Návrh zákona, ktorý by priniesol niekoľko malých zlepšení do života párov rovnakého pohlavia, aj keď by zďaleka nedostačoval, podporilo len 50 poslancov,“ podotkol. Zároveň poukázal na stigmatizáciu a dehumanizáciu LGBTI+ ľudí zo strany štátnych predstaviteľov.

Zmena pohlavia

Okrem iného upozornil na to, že rezort zdravotníctva vydal v apríli 2022 odborné usmernenie na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike.

„Amnesty International Slovensko tento počin považovala za dôležitý krok smerom kochrane ľudských práv transrodových ľudí, no ministerstvu zdravotníctva adresovala niekoľko výhrad,“ podotkli z organizácie. Kritizovali, že ministerstvo v máji 2022 pozastavilo platnosť usmernenia.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM