han Správy Zo zahraničia

Je to skutočná hrozba a máme sa BÁŤ? V Európe sa objavil nový variant koronavírusu!

Ďalší v poradí! Či je variant s označením Fin-796H infekčnejší než tie doterajšie, nateraz nie je známe a musí to potvrdiť až prebiehajúci výskum.

Ilustračný obrázok k článku Je to skutočná hrozba a máme sa BÁŤ? V Európe sa objavil nový variant koronavírusu!
Zdroj: Unsplash.com

Vo Fínsku objavili nový, jedinečný variant nového koronavírusu. Informoval o tom vo štvrtok telerozhlas YLE.

Vedci z laboratórií Vita Laboratoriot v Helsinkách uviedli, že variant Fin-796H vykazuje niektoré mutácie, ktoré sa predtým našli v britskom a juhoafrickom variante vírusu SARS-CoV-2, ale v kombinácii vytvárajú „jedinečný“ variant.

Nový variant vírusu navyše podľa nich nemusia PCR testy, ktoré hľadajú konkrétne genetické sekvencie v RNA, rozpoznať tak dobre ako existujúce varianty.

„Variant bol objavený u pacienta minulý týždeň, takže podrobnosti o infekčnosti a potenciálnej rezistencii tohto kmeňa voči vakcínam zatiaľ nie sú známe,“ cituje YLE výskumníčku Taru Meriovú.

Virológ z univerzity v meste Turku Ilkka Julkunen zatiaľ nevidí dôvod na znepokojenie. „Nemáme nijaké presvedčivé dôkazy o tom, že by bol tento nový kmeň nákazlivejší alebo mal vplyv na imunitu ľudí, ktorí sa už nakazili vírusom alebo boli zaočkovaní,“ uviedol v stanovisku zverejnenom v stredu večer.

K objavu nového variantu sa v priebehu štvrtka vyjadrí aj fínsky zdravotnícky inštitút THL.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac článkov o COVID-19

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM