ELA Magazín Lifestyle

Je tu sezóna medvedieho cesnaku: Vyskúšajte jednoduchý RECEPT na skvelé pesto!

V niektorých lesoch sa už šíri typická cesnaková vôňa, ktorá je predzvesťou jari. Čo s nazbieraným medvedím cesnakom? Vykúzliť z neho môžete aj lahodné pesto plné vitamínov. Náš recept zvládne pripraviť každý!

Ilustračný obrázok k článku Je tu sezóna medvedieho cesnaku: Vyskúšajte jednoduchý RECEPT na skvelé pesto!
Zdroj: Pixabay.com

Počas jarných mesiacov čoraz viac ľudí vyráža do prírody. Prechádzky spájajú so zberom medvedieho cesnaku, ktorého sezóna štartuje približne v polovici marca.

Nepomýľte sa

Najlepšie sa mu darí vo vlhkých oblastiach a jeho 10 až 20 centimetrov vysoké lístky môžete nájsť v listnatých a lužných lesoch. Často však rastie aj v parkoch a v okolí miest.

Neskúsení zberači si zdravú pochúťku môžu ľahko pomýliť s jedovatou konvalinkou. Ak chcete mať istotu, stačí nájdený lístok rozdrviť medzi prstami. Ak zacítite nezameniteľnú vôňu cesnaku, máte v rukách tú správnu rastlinku.

Vitamínová bomba

Medvedí cesnak sa teší obľube pre jeho účinky na ľudské zdravie. Je plný vitamínu B a C, jódu, zinku, sodíka, draslíka, železa, bielkovín a aj vlákniny a sacharidov. Jeho konzumácia nabudí organizmus, podporí trávenie a prečistí črevá. Je tak skvelým detoxom po zime a posilňovačom imunity. Pochutiť by si na ňom mali aj ľudia trpiaci bolesťou hlavy, nespavosťou, kŕčovými žilami a astmou.

Medvedí cesnak je obľúbený nielen pre svoje zdravé vlastnosti, ale aj pre nízky obsah kalórií a schopnosť podporovať metabolizmus. Je ideálnou súčasťou jarného detoxu a pomáha telu rýchlo sa zregenerovať po zime.

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 5 hrstí medvedieho cesnaku, 150 ml extra panenského olivového oleja, za hrsť čiernych olív, za hrsť pekanových (prípadne píniových) orieškov, za hrsť sušených paradajok, 2 lyžice citrónovej šťavy, soľ a korenie podľa chuti a trošku nastrúhaného muškátového orieška.

Postup: Medvedí cesnak poriadne umyjeme, rozložíme na kuchynské utierky a necháme usušiť. Potom ho natrháme a dáme do mixéra aj s olivovým olejom. Rozmixujeme s olivami a s paradajkami. Napokon rozmixujeme aj orechy, celú zmes zmiešame, pridáme citrón, korenie, soľ a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme trošku muškátového oriešku. Rozdelíme do uzatvárateľných pohárikov a dáme do chladničky.

Takto pripravené pesto stačí zmiešať s nátierkovým maslom a natrieť na čerstvý chlieb.

Medvedí cesnak, zázrak prírody
7
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM