Je tu sezóna medvedieho cesnaku: Vyskúšajte jednoduchý RECEPT na skvelé pesto!
V niektorých lesoch sa už šíri typická cesnaková vôňa, ktorá je predzvesťou jari. Čo s nazbieraným medvedím cesnakom? Vykúzliť z neho môžete aj lahodné pesto plné vitamínov. Náš recept zvládne pripraviť každý!

Počas jarných mesiacov čoraz viac ľudí vyráža do prírody. Prechádzky spájajú so zberom medvedieho cesnaku, ktorého sezóna štartuje približne v polovici marca.
Nepomýľte sa
Najlepšie sa mu darí vo vlhkých oblastiach a jeho 10 až 20 centimetrov vysoké lístky môžete nájsť v listnatých a lužných lesoch. Často však rastie aj v parkoch a v okolí miest.
Neskúsení zberači si zdravú pochúťku môžu ľahko pomýliť s jedovatou konvalinkou. Ak chcete mať istotu, stačí nájdený lístok rozdrviť medzi prstami. Ak zacítite nezameniteľnú vôňu cesnaku, máte v rukách tú správnu rastlinku.
Vitamínová bomba
Medvedí cesnak sa teší obľube pre jeho účinky na ľudské zdravie. Je plný vitamínu B a C, jódu, zinku, sodíka, draslíka, železa, bielkovín a aj vlákniny a sacharidov. Jeho konzumácia nabudí organizmus, podporí trávenie a prečistí črevá. Je tak skvelým detoxom po zime a posilňovačom imunity. Pochutiť by si na ňom mali aj ľudia trpiaci bolesťou hlavy, nespavosťou, kŕčovými žilami a astmou.
Medvedí cesnak je obľúbený nielen pre svoje zdravé vlastnosti, ale aj pre nízky obsah kalórií a schopnosť podporovať metabolizmus. Je ideálnou súčasťou jarného detoxu a pomáha telu rýchlo sa zregenerovať po zime.
Pesto z medvedieho cesnaku
Potrebujeme: 5 hrstí medvedieho cesnaku, 150 ml extra panenského olivového oleja, za hrsť čiernych olív, za hrsť pekanových (prípadne píniových) orieškov, za hrsť sušených paradajok, 2 lyžice citrónovej šťavy, soľ a korenie podľa chuti a trošku nastrúhaného muškátového orieška.
Postup: Medvedí cesnak poriadne umyjeme, rozložíme na kuchynské utierky a necháme usušiť. Potom ho natrháme a dáme do mixéra aj s olivovým olejom. Rozmixujeme s olivami a s paradajkami. Napokon rozmixujeme aj orechy, celú zmes zmiešame, pridáme citrón, korenie, soľ a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme trošku muškátového oriešku. Rozdelíme do uzatvárateľných pohárikov a dáme do chladničky.
Takto pripravené pesto stačí zmiešať s nátierkovým maslom a natrieť na čerstvý chlieb.
