Webnoviny - Svet

Jednoznačným cieľom SR proti Andorre je trojbodový zápis

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Michal SvítokBRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Sobotňajšie stretnutie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2012 medzi Slovenskom a Andorrou bude pre zverencov Vladimíra Weissa st. premiérovým kvalifikačným v tomto kalendárnom roku pred domácim publikom. Hamšík a spol. si z duelu na bratislavských Pasienkoch s úvodný výkopom o 20.15 h nepripúšťajú nič iné ako plný bodový zisk. Zaváhanie s outsiderom B-skupiny by Slovákov zrejme stálo účasť na kontinentálnom šampionáte v Poľsku a na Ukrajine.

„Zišli sme sa s jediným cieľom, ktorým je zisk troch bodov. Prakticky je už po ligových sezónach, ale na tento reprezentačný termín sa musíme koncentrovať. Hráme proti papierovo slabšiemu súperovi, ale nepodceňujeme ho. Videli sme, aké problémy nám narobil v prvom vzájomnom zápase,“ povedal ešte na pondelňajšej tlačovej konferencii pri príležitosti zrazu národného výberu SR v seneckom hoteli Dolphin Vladimír Weiss st. narážajúc na najtesnejšie víťazstvo svojich zverencov v Andorre la Vella 26. marca (1:0). O jediný gól sa na Estádi Comunal postaral útočník Slovana Bratislava Filip Šebo.

Andorra však dokázala potrápiť aj iných súperov v B-skupine, keď Rusko na jej pôde zvíťazilo 2:0, pričom druhý gól zaznamenal Pavel Pogrebňak premeneným pokutovým kopom. Zverenci Jesúsa „Kolda“ Álvareza následne prehrali v Írsku len 1:3. Slovensko je jednoznačným favoritom, v jeho prospech hovorí nielen lepšie postavenie v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ale aj doterajšie výsledky v kvalifikácii o postup na budúcoročný kontinentálny šampionát.

WEISS: Zajtra chceme zvíťaziť

Slovensku patrí v májovom vydaní rebríčka FIFA 26. pozícia, Andorra uzatvára poradie na delenom 202. mieste. V tabuľke B-skupiny sú „weissovci“ s desiatimi bodmi na tretej priečke, rovnaký počet má aj vedúce Írsko a druhé Rusko, Andorra je bez bodu posledná. „Verím, že naše povinné víťazstvo okoreníme dobrou hrou a viacerými gólmi,“ doplnil 46-ročný kouč Slovenska.

Predpokladané zostavy: SR: Kello – Čikoš, Saláta, J. Ďurica, Hubočan – Šesták, Hamšík, Jendrišek – Šebo, Hološko, Vittek Andorra: J. A. Gómes – Escura, Bernaus, I. Lima, J. García – M. Vieira, C. Martínez, Andorrá, Mejías – J. Sánchez, F. Silva

Tabuľka B-skupiny:

  1. Írsko 5 3 1 1 9:6 10
  2. Rusko 5 3 1 1 6:3 10
  3. Slovensko 5 3 1 1 5:4 10
  4. Arménsko 5 2 2 1 9:4 8
  5. Macedónsko 5 1 1 3 5:6 4
  6. Andorra 5 0 0 5 1:12 0.Šancu na prvý reprezentačný štart v seniorskej kategórii má obranca Erik Čikoš

Ten si zaslúžil pozvánku do A-mužstva najmä predovšetkým výbornými výkonmi v drese Wisly Krakov, ktorej pomohol k zisku poľského ligového titulu. „Čikoš mal dobrú sezónu. Videl som niekoľko jeho zápasov v poľskej lige, hral ofenzívne, veľmi kvalitne. Povolal som ho na úkor Petra Pekaríka, ktorý však patrí do kádra. Vždy som sa snažil dať šancu mladým hráčom, členom ´dvadsaťjednotky´. Čikoš preukazoval v tejto kategórii kvalitné výkony a patrí potenciálne k tým hráčom, ktorí postupne doplnia náš tím. Mojou a Michalovou (Hippovou) filozofiou je dať príležitosť mladosti, dravosti, ktorú vždy treba priniesť v priebehu kvalifikácie a doplniť tých ostrieľaných hráčov,“ vyjadril sa na adresu 22-ročného pravého obrancu V. Weiss st.

Stoch a Mucha ml. budú chýbať

Trénerovi SR chýbajú potrestaní Miroslav Stoch a Ján Mucha ml., ktorý je reprezentačnou jednotkou medzi troma žrďami. Otázne teda je, kto z brankárskej dvojice Dušan Perniš, Marián Kello dostane príležitosť v sobotňajšom meraní síl. „Obidvaja majú za sebou vynikajúcu sezónu v Škótsku. Šancu dostane ten z nich, kto sa bude lepšie ukazovať v tréningovom procese,“ uviedol na margo brankárskej otázky kormidelník slovenskej reprezentácie.

Z pôvodnej 20-člennej nominácie vypadli pre zranenia stopér FC Liverpool Martin Škrtel a útočník nemeckého Kaiserslauternu Adam Nemec. Skúsený 46-ročný kormidelník sa však rozhodol, že do defenzívnej formácie nepovolá nikoho z náhradníkov a namiesto Nemca povolal Juraja Pirosku z corgoňligovej Senice.

Andorrská futbalová reprezentácia dokázala v histórii zvíťaziť len v troch zápasoch, z toho len raz v kvalifikácii, keď v základnej skupine bojov o účasť na majstrovstvách sveta 2006 zdolala 13. októbra 2004 doma Macedónsko najtesnejším rozdielom 1:0. „Vieme, čo súper produkuje, akým systémom hrá. Andorrčania budú brániť, kopať, provokovať. Uvedomujeme si, do čoho ideme. Musíme vyhrať, iný cieľ si nemôžeme dávať,“ vyhlásil kapitán slovenskej reprezentácie Marek Hamšík.

Sobotňajší zápas na bratislavských Pasienkoch povedú rozhodcovia z Albánska. Hlavnému Lorencovi Jeminimu budú pomáhať ako asistenti Ridiger Colaj a Gezim Koka.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM