Kultúra

Jej klipy majú aj milióny zhliadnutí: Prešovská skupina Hrdza oslavuje 20 rokov

Hrdza má 20 rokov, v poslednom čase sa jej s videoklipmi darí. Vydala teda ďalšiu novinku a chystá aj špeciálne koncerty so zastávkou v domovskom Prešove.

Zdroj: YouTube.com

Prešovská skupina Hrdza, ktorá je vďaka svojej autorskej tvorbe založenej na slovanských koreňoch, čoraz známejšia u nás, aj v zahraničí, oslávi svoju dvadsiatku na troch špecálnych narodeninových koncertoch v Bratislave (DK Zrkadlový háj – 23.10.2019), v Prešove (Stromoradie – 22.11.2019), a v Košiciach (Kasárne Kulturpark – 29.11.2019).

O názve Hrdzy

„O názve skupiny rozhodla nečakaná zmena farby vlasov našej prvej speváčky Jarky Sisákovej,“ povedal líder kapely Slavo Gibarti a dodal: „Speváčky a farba ich vlasov sa v skupine často menili a menia aj dnes, ale názov vydržal nezmenený.“

Počas dvadsatich rokov vydala Hrdza iba štyri štúdiové albumy, ale skladby z nich sú na koncertoch stále žiadané. Fanúšikovia ich nikdy nenechajú odísť z pódia bez toho, aby zahrali skladby Taká sa mi páči, Na horách býva, či posledný z hitov, skladbu Štefan.

Všetky spomínané hity a mnoho ďalších piesní v jedinečnom podaní súčasných speváčok Susanny Jara, Lucie Gibarti, lídra Slava Gibartiho a členov skupiny budú tvoriť program výročných špeciálnych koncertov.

Zahrajú aj bývalí členovia

„Na týchto koncertoch zaznejú aj staršie hity, ktoré sme už dávno nehrali a takmer všetky skladby z nového albumu Neskrotený. Predstavíme sa v rozšírenej zostave s dvoma speváčkami a so špičkovým cimbalistom Myk­haylom Zakhariya. V Košiciach a v Prešove sa k nám pridajú aj niektorí bývalí členovia,“ objasňuje program narodeninových koncertov Slavo Gibarti.

Skladby z albumu Neskrotený z roku 2018, ktorý ocenili fanúšikovia aj odborná verejnosť po celom svete a ktorý v prestížnom medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE) sa v apríli vyšplhal na 4. miesto.

A to je historicky najvyššie umiestnenie slovenskej skupiny v jeho histórii, dostávajú postupne aj vizuálnu podobu vo videoklipoch. Najväčší úspech má úprava rusínskej ľudovej piesne Štefan.

Milióny zhliadnutí

Veselé video k nej s už pozrelo viac ako 7 miliónov divákov. V priebehu tohto roka Hrdza nakrútila ďalšie videá. Najnovší videoklip Divčata mal premiéru len pred pár dňami. Klip opäť režíroval známy režisér Jaroslav Jaris Vaľko.

„Týmto klipom chceme ukázať krásu našich slovenských dievčat. V texte tejto rusínskej ľudovej piesne dievčatá odpovedajú na otázku, prečo sú smutné a prezrádzajú dôvody, pre ktoré si ich chlapci tak vyberajú, ale najlepšie je si ho pozrieť a utvoriť si vlastnú predstavu,“ povedal o novom klipe líder skupiny a dodal, že ďalšie videoklipy k skladbám nového albumu budú ešte postupne pribúdať. 

Koncertné zastávky absolvuje aj Prešovčan Peter Nagy. Kliknite si fotogalériu z jeho vystúpení.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Peter Nagy začal svoje turné, myslel počas neho aj na priateľa Karla Gotta
15
Galéria
Zdroj: Pavol Karell

Hl. foto: archív kapely Hrdza

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM