Prokop Slováček Správy Zo Slovenska

Jeme dosť ovocia a zeleniny? Stále nie! Možno práve dozrel čas na zmenu

Keď si budete plánovať Váš jedálny lístok, určite zvoľte zdravú zeleninu a ovocie. Dnešný Svetový deň výživy je na pozitívnu zmenu ako stvorený.

Ilustračný obrázok k článku Jeme dosť ovocia a zeleniny? Stále nie! Možno práve dozrel čas na zmenu
Zdroj: internet

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby človek zjedol denne aspoň 400 g ovocia a zeleniny rozdelených do 5 porcií. Nerátajú sa zemiaky a ďalšie škrobovité hľuzy.

Ale štatistiky z roku 2014 sú alarmujúce. Odporúčané množstvo skonzumuje iba jedna zo siedmych osôb vo veku vyše 15 rokov (14, 1 %). Žiadne ovocie alebo zeleninu denne nekonzumuje jedna osoba z troch (34, 4 %).

Kde sa toho zje najviac

Medzi „najzeleninovejšie“ štáty patrí Belgicko, Portugalsko a Veľká Británia. Na opačnom póle tabuľky sú Rumuni, kde až 65,1 percenta populácie nekonzumujúcej ovocie alebo zeleninu denne. Nasleduje Bulharsko 58,6 %, Lotyšsko (48,5 %) a Slovensko (46,6 %).

Model, podľa ktorého by sme mali za deň zjesť päť zdravých porcií najlepšie dodržiavajú vo Veľkej Británii (33,1 percenta populácie), v Dánsku (25,9 percenta) a v Holandsku (25,0 percenta).

Najhoršie sú na tom opäť Rumuni, kde len 3,5 percenta ľudí zje dostatočné odporúčané množstvo ovocia a zeleniny. Celkom zarážajúce je aj poradie ďalších krajín. Druhé najhoršie je Bulharsko, nasleduje Chorvátsko, Rakúsko, Slovinsko a Grécko, kde o zeleninu naozaj núdzu nemajú.

Slovensko sa nachádza pod priemerom EÚ, aspoň päť porcií ovocia alebo zeleniny denne zjedlo v roku 2014 10.8 percenta ľudí, jednu až štyri porcie 42.6 percenta a zeleninu a ovocie denne vôbec nekonzumuje 46.6 percenta Slovákov.

Jeme dosť ovocia a zeleniny? Stále nie! Možno práve dozrel čas na zmenu
6
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM