Webnoviny - Svet

Juríková a Kučová prehrali v 1. kole kvalifikácie v Paríži

WEBNOVINY.SK

Lenka JuríkováFoto: SITA/AP PARÍŽ 18. mája (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Zuzana Kučová nasadená ako sedemnásta prehrala v stredajšom stretnutí 1. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) s Grékyňou Eirini Georgatouovou za 88 minút 4:6, 4:6.

Zverenkyňa Radky Zrubákovej Z. Kučová figuruje na 134. mieste vo svetovom rebríčku WTA, 21-ročnej Georgatouovej patrí 176. pozícia. Išlo premiérový vzájomný duel. Grékyňa si v 2. kole zmeria sily s úspešnou z duelu Jekaterina Byčkovová (Rus.) – Lindsay Leeová-Watersová (USA).

Dvadsaťosemročná Bratislavčanka Zuzana Kučová v stredu na úvod okamžite dosiahla rebrejk a aj viedla 2:1, odvtedy však stratila štyri hry v rade. Ako podávajúca v piatom aj siedmom geme pritom mala dve, resp. jednu loptičku na zisk predmetnej hry. Od skóre 2:5 sa ôsmimi fiftínmi v rade sľubne dostala na 4:5 a v desiatom geme mala dva brejkbaly, ale tento set už nezachránila. Aj v druhej časti zvládla bleskový zvrat z 0:1 s brejkom na 2:1 (a 30:0 na príjme k tomu). V siedmej hre odvrátila jednu hrozbu straty podania, v deviatej však pustila servis z dvoch loptičiek na 5:4 a už sa nedokázala vrátiť do zápasu.

Členka TK Slovan Bratislava Zuzana Kučová zostáva na štyroch štartoch v hlavnej singlovej súťaži na úrovni „veľkej štvorky“ – má po jednom z každej súčasti. Naposledy sa jej to podarilo vlani na newyorských US Open. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska bola v „main draw“ už v sezóne 2004. Minulý rok pri Buloňskom lesíku prehrala až vo finálovom 3. kole kvalifikácie a dokonca mohla byť „lucky loserkou“ v akcii namiesto Číňanky Šuaj Pcheng, ktorá sa odhlásila pre zažívacie ťažkosti, ale Slovenka sama v tom čase mala vysokú horúčku, brala antibiotiká a pustila do hry Američanku Bethanie Mattekovú-Sandsovú.

Dvojhra – kvalifikácia – 1. kolo: Eirini Georgatouová (Gréc.) – Zuzana Kučová (SR-17) 6:4, 6:4 za 88 minút

Juríková prehrala v 1. kole kvalifikácie dvojhry

Slovenská tenistka Lenka Juríková prehrala v stredajšom stretnutí 1. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) s takisto nenasadenou Ukrajinkou Mariou Korytcevovou za 117 minút 2:6, 6:7 (6).

Juríková okamžite prehrávala 0:3 s dvojitým brejkom, a hoci jej potom Korytcevová aj vinou dvoch dvojchýb vo štvrtej hre umožnila znížiť na 2:3, odvtedy bola pri vlastnom podaní neochvejná. Navyše, za stavu 4:2 využila tretí brejkbal v tejto hre. V druhom sete sa Juríkovej vydaril priebežný obrat z 1:3 na 4:3 a mala sľubný náskok 30:15 na príjme v ôsmom geme. V deviatom ju mohlo povzbudiť, že sa vymanila zo skóre 0:40. V jedenástej hre síce stratila podanie zo 40:30, ale v dvanástom geme jej znova pomohli dve dvojchyby Ukrajinky – 6:6. V tajbrejku Slovenka viedla 2:0, 4:2 aj 5:3, po chvíli však čelila mečbalu. Prvú hrozbu ešte odvrátila, druhú – tentoraz na returne – však už nie.

Dvadsaťročnej Bratislavčanke Juríkovej (218. vo svetovom rebríčku WTA) sa pri jej absolútnej seniorskej premiére na úrovni „veľkej štvorky“ nepodarilo revanšovať sa bývalej členke Top 50 Korytcevovej (200.) za prehru dvakrát 2:6 z kvalifikácie bratislavského halového „hardového“ podujatia ITF Ritro Slovak Open už zo sezóny 2007. Bratom Petrom trénersky vedená Juríková bola v roku 2008 na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska v semifinále dvojhry i štvorhry dievčat.

Právo štartu priamo v parížskej hlavnej singlovej súťaži na základe postavenia v počítačovom poradí majú Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Magdaléna Rybáriková. V stredu pred Juríkovou neuspeli v 1. kole kvalifikácie sestry Zuzana a Kristína Kučové. Vo dvojhre mužov už Slovensko nemá zastúpenie po tom, ako v utorok hneď v 1. kole kvalifikácie prehrali Lukáš Lacko, Andrej Martin, Ivo Klec i Marek Semjan.

Dvojhra – kvalifikácia – 1. kolo: Maria Korytcevová (Ukr.) – Lenka Juríková (SR) 6:2, 7:6 (6) za 117 minút

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM