Lucia Lauková Správy

K pádu vrtuľníka došlo v závere výcviku: Príčiny nešťastia sa vyšetrujú

Letecká havária v Prešove si vyžiadala životy dvoch hasičov. K nešťastiu došlo v záverečnej časti rutinného výcviku.

Ilustračný obrázok k článku K pádu vrtuľníka došlo v závere výcviku: Príčiny nešťastia sa vyšetrujú
11
Galéria
Zdroj: TASR

Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že pri havárii vrtuľníka (z 10. mája) na vojenskej základni pri Prešove zahynuli zo štvorčlennej posádky dvaja hasiči. Pilot a operátor pád prežili a sú vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove, kde sa podrobili operačnému zákroku.

„Dnes pre všetkých ľudí na ministerstve vnútra je mimoriadne tragický deň, keď sme stratili počas pádu vrtuľníka dvoch mimoriadne skúsených záchranárov Hasičského a záchranného zboru pri leteckom nešťastí na vojenskej základni v Prešove. Chcem vyjadriť v mene nás všetkých úprimnú sústrasť ich rodinám a pozostalým a chcem, aby vedeli, že ako oni stáli vždy pri ľuďoch, ktorí zachraňovali, tak budú všetci kolegovia pri nich stáť,“ uviedol v deň nehody v stredu 10. mája minister.

Obyčajný výcvik

K nešťastiu uviedol, že išlo o rutinný výcvikový deň, keď leteckí záchranári z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove nacvičovali od rána evakuáciu osôb z nebezpečných prostredí. K samotnému pádu vrtuľníka došlo pred 15.00 h, kedy boli už v záverečnom manévri a smerovali späť k ostatným kolegom. Všetci, ktorí sa zúčastnili na výcviku, boli svedkami tejto mimoriadne tragickej situácie.

„Príčiny nešťastia sa v tejto chvíli vyšetrujú. Bude zriadená medzirezortná skupina z ministerstva vnútra a z ministerstva obrany, výrobcu samotného vrtuľníka a leteckého útvaru. Vzhľadom na to nie je možné v tejto chvíli ani naznačiť, čo by mohlo byť príčinou samotnej nehody, pretože je tam mnoho vecí, ktoré sú v tejto chvíli nevysvetliteľné. Budú preskúmané záznamy zariadenia vrtuľníka a samozrejme zaznamenané výpovede jednotlivých svedkov,“ povedal Kaliňák.

Záchranári v podvese pod vrtuľníkom

Minister uviedol, že podľa prvotných informácií vyšetrovateľov vrtuľník bol v oblúku, nachádzal sa v manévri, keď záchranárov, ktorí boli v podvese, ťahali na palubu a boli už blízko nej. Následne došlo k pádu vrtuľníka na nos a potom na zadnú časť. V takej polohe aj ostal.

Riaditeľ HaZZ Alexander Nejedlý konkretizoval, že let neprežili hasiči vo veku 48 a 43 rokov.

Tragédia si zobrala životy najlepších hasičských inštruktorov, ktorí práve učili leteckých záchranárov, ako používať svoje náradie a nový vrtuľník. Pri výcviku sa z neznámych príčin vrtuľník zrútil. Podľa jeho vyjadrenia leteckí záchranári a leteckí inštruktori sa potrebujú každodenne zdokonaľovať vo výcviku. Išlo o rutinný nácvik, ako sa zachraňovať alebo vysadzovať v podvese pomocou lán. Popoludní nacvičovali záchranu ľudí pomocou palubného navijaka a v poslednej fáze nacvičovali záchranu človeka v ležadle v podvese. Pri tomto pokuse, ako natiahli ležadlo k vrtuľníku, v tomto momente začal vrtuľník z neznámych príčin padať.

„My do svojej práce nastupujeme vždy s tým vedomím, že vždy sme jednou nohou na druhej strane. Sme tu preto, aby sme pomáhali ľuďom a vôbec si neuvedomujeme, že takto sa to môže skončiť. Veľmi veľa rokov dozadu som nemusel zažiť takúto situáciu. Žiaľ, aj to sa stáva,“ povedal Nejedlý.

Pád vrtuľníka mal tragický koniec: Zahynuli dvaja prešovskí hasiči
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM