Správy

Kaliňák by mal výboru vysvetliť prijatie motorky od kolegu z emirátov

Exminister vnútra a poslanec Národnej rady SR Robert Kaliňák (Smer-SD) bude výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetľovať prijatie motorky, ktorú dostal ako dar od ministra vnútra Spojených arabských emirátov. Výbor na utorkovom rokovaní otvoril konanie voči Kaliňákovi.

Ilustračný obrázok k článku Kaliňák by mal výboru vysvetliť prijatie motorky od kolegu z emirátov
Zdroj: TASR

Podpredseda výboru Róbert Puci zo Smeru-SD Kaliňáka bránil, nevidel dôvod na konanie, no jeho návrh neprešiel. Zdôrazňoval, že ministrovi z emirátov nemal zrejme nikto čas vysvetľovať, že Kaliňák nemôže takýto dar prijať. Pripomenul, že exminister dar ani nevyužíva. „Motorka stojí v múzeu a neprijal ju ako dar, ktorý by využíval,“ povedal Puci na rokovaní výboru.

Kaliňák podľa jeho slov nikoho nenavádzal, aby mu takýto dar dal, a keď ho dostal, postúpil ho múzeu dopravy. Puci sa nazdáva, že Kaliňák zákon o konflikte záujmov teda neporušil.

Ondrej Dostál z klubu SaS nesúhlasil s tým, aby sa konanie neotvorilo. „Myslím, že by sme konanie mali začať a dať pánovi Kaliňákovi priestor vyjadriť sa,“ povedal. Podobný názor mal aj Peter Kresák z Mosta-Híd a šéf výboru Vladimír Sloboda (SaS). „Nie sú mi známe všetky okolnosti poskytnutia daru a bol by som rád, keby sme otvorili konanie, vyžiadali si stanovisko a na základe neho prijali stanovisko,“ doplnil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM