Svet o Slovensku

Kaliňákov škandál si všíma aj zahraničná tlač. Spochybňuje stabilitu vlády

Minister vnútra zapletený do obchodov s daňovým podvodníkom je v Európe ojedinelý škandál. Portál bne IntelliNews podrobne píše o Kaliňákovej kauze. Zmení niečo Protest proti zlodejom v politike, ktorý bude pred Bonaparte?

Ilustračný obrázok k článku Kaliňákov škandál si všíma aj zahraničná tlač. Spochybňuje stabilitu vlády
Zdroj: Facebook

Už o pár dní bude Slovensko doslova pupkom celej Európskej únie, keďže sa ujme jej predsedníctva. O to viac sa zahraniční pozorovatelia znepokojujú, čo za ľudí to sedí v slovenskej vláde a ako zvládnu takú náročnú úlohu.

Vláda v ohrození

Britský portál bne IntelliNews pripomína zdravotné problémy premiéra Roberta Fica, ktorého len nedávno prepustili z nemocnice po operácii srdca, do toho ambície ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka odísť do New Yorku na post generálneho tajomníka OSN a napokon veľký škandál ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý by ho mohol stáť kreslo.

“Kaliňákov odchod z funkcie by zvýšil pochybnosti o stabilite už aj tak neľahkej vládnej koalície a otázna by bola aj budúcnosť strany Smer,” píše portál. Cituje tiež slová analytika IVO Grigorija Mesežnikova, podľa ktorého sa Kaliňákova politická kariéra už viac-menej skončila.

Článok detailne popisuje obchodovanie Roberta Kaliňáka s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z miliónového podvodu v súvislosti s vratkami DPH. “Kaliňák je dlhodobo obviňovaný, že zabránil vyšetrovaniu Bašternákovho prípadu. Odhalené dokumenty navyše preukázali, že na Kaliňákov účet prišli stovky tisíc eur od bývalej Bašternákovej firmy,” píše portál.

Svetová vizitka

bne IntelliNews zdôrazňuje, že toto všetko sa deje len pár dní pred začiatkom slovenského predsedníctva EÚ. Je to významná medzinárodná udalosť, počas ktorej sa každá krajina chce predviesť v tom najlepšom svetle, keďže sa na ňu upierajú oči celej Európy. Otázne je, ako sa to podarí Slovensku so škandálom, ktorý spája kriminálne prostredie s najvyššími vládnymi špičkami.

Portál totiž pripomína aj ďalší prípad, kde lieta Kaliňákovo meno. “Slovenský týždenník Trend upozornil, že Kaliňák a bývalý minister financií Počiatek mali byť hlavnými aktérmi masívnej schémy karuselových daňových podvodov v rokoch 2007 – 2011, ktoré krajinu obrali o 75 miliónov e­ur.”

Kaliňákov koniec pritom môže byť len začiatkom oveľa väčšieho procesu s dlhodobými následkami. Podľa portálu je v Smere mnoho ďalších “elementov, ktoré môžu mať dôvodný strach, že ich tiež odhalia.” Preto je v ohrození nielen Kaliňák ale aj Robert Fico a celá stranícka mašinéria Smeru.

Čítajte aj: Prípad Kaliňák – Rybanič: Môže verejný záujem prevýšiť bankové tajomstvo?

Pod oknami Bonaparte

Dnes (20. júna) zvolali opozičné strany OĽaNO, Nova a SaS o 17. hodine demonštráciu pred Bonaparte s názvom Protest proti zlodejom v politike. V luxusnom bytovom komplexe býva premiér Robert Fico, ktorý si prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka. Podnikateľove firmy sú údajne podozrivé z daňových podvodov.

Robert Kalinak
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM