Júlia Vargová Regióny Zo Slovenska

Kam s návštevou? Tipy pre turistov, ktorí chcú objaviť Malý Rím

Trnava je pre turistov skvelým miestom. Väčšina jej lákadiel sa nachádza priamo v centre a tak sa tým naj z Malého Ríma môžete popýšiť v rámci jednej prechádzky.

Ilustračný obrázok k článku Kam s návštevou? Tipy pre turistov, ktorí chcú objaviť Malý Rím
25
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Mestská veža

Ponúka výhľad na krásne historické centrum Trnavy a hneď niekoľko kostolov a pamiatok. Prečo je Trnava nazývaná Malým Rímom pochopíte práve pri pohľade z Mestskej veže. „Napovie vám 27 veží, ktoré dodnes chránia mesto – neobjavený poklad európskych rozmerov,“ vysvetľuje Trnava Tourism na svojej stránke a skutočne, na spočítanie trnavských kostolov vám prsty na vlastných rukách stačiť nebudú.

Trnavské kostoly

V rámci podujatia Sakrálna Trnava môžete skvosty sakrálnej architektúry obdivovať aj z vnútra. Tri dominanty mesta, Kostol sv. Jakuba, Katedrála sv. Jána Krstiteľa a Bazilika sv. Mikuláša sú prístupné verejnosti aj počas bežných dní.

Pešia zóna

Nielen #TRNAVA stojí za zastávku a štýlovú seflie. Pešia zóna je krásna sama o sebe a okrem bohatej kvetovej výzdoby láka na historické budovy, niekoľko možností príjemného posedenia i fontány.

Parky

Okrem veľkého lesoparku Kamenný mlyn, Parku Janka Kráľa (staničného parku) a Bernolákovho sadu, známeho ako promenáda, oko nejedného návštevníka mesta i domácich potešia menšie, novo-vybudované zelené miesta priamo v centre, ako stvorené na relax. Univerzitný parčík aj Parčík Bela IV. lákajú na posedenie a oddych.

Mestské hradby

Mestské opevnenie, ako jedno z mála zachovaných najstarších tehlových opevnení na Slovensku vytvorilo priestor pre jedno z najväčších miest v strednej Európe v 13. storočí. Časť hradieb lemujúcich Trnavu sa zachovala dodnes a v súčasnosti sa mesto snaží čo najviac z nich obnoviť. Vďaka tomu vznikajú lokality s magickou atmosférou. Od Baziliky sv. Mikuláša, pri ktorej sa dá po schodoch dostať priamo na opevnenie sa Michalskou uličkou popri majestátnych tehlových múroch dostanete až k obnovenej Severnej veži a odtiaľ cez Horné bašty až k parčíku Bela IV.

Múzeá

„Región Tirnavia na čele s mestom Trnava, patril už v stredoveku medzi najdôležitejšie lokality Uhorska predovšetkým vďaka strategickej polohe a prepracovaného obchodu,“ uvádza na svojom webe Trnava Tourism. Ako dodáva Oblastná organizácia cestovného ruchu, múry troch trnavských múzeí sa stali vernými strážcami historických exponátov, vďaka ktorým si ľahšie predstavíme, ako fascinujúci bol život v trnavskom regióne pred mnohými storočiami. Okrem Západoslovenského múzea stojí za návštevu aj Múzeum knižnej kultúry či Dom hudby Mikuláša Schneidera Trnavského.

Podujatia

V Trnave sa stále niečo deje a Trnava má vždy v aktuálnej ponuke niekoľko zaujímavých akcií. Počas celého leta však svojich návštevníkov láka, aby spoznali Trnavu tak, ako ju zažili králi, vďaka bezplatným prehliadkam, ktoré sú prístupné od pondelka do piatku vždy o 10:00. Denne to na pešej zóne žije aj vďaka podujatiu Leto na korze, ktoré každý deň láka na divadelné, hudobné či tanečné vystúpenia.

Galérie a kultúra

Galéria Jána Koniarka pravidelne láka na výstavy v Kopplovej vile aj v Synagóge – Centre súčasného umenia. Momentálne si môžete pozrieť výstavu SKÚTER IV. – akcia mladého umenia v hlavných priestoroch galérie, alebo výstavy Mira Podmanická: Herbarium a Nadia Issa: Adam v ohurujúcich priestoroch Synagógy.

S umením sa stretnete aj priamo na trnavskom korze. Galéria Výklad je verejný umelecký priestor vo výkladoch na hlavnej ulici v Trnave, ktorý prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov.

Bohatý kultúrny program ponúka aj Malý Berlín. Nádvorie – Priestor súčasnej kultúry nájdete v historickom jadre mesta, v budove zrekonštruovaného meštianskeho domu. Na tomto mieste sa stále niečo deje a okrem vychytenej reštaurácie a pekárne s najlepším chlebom široko ďaleko tu denne natrafíte na zaujímavé akcie. Priaznivci divadla si určite prídu na svoje v Divadle Jána Palárika, ktoré najnovšie okrem vždy zaujímavého programu láka do svojich teatrálnych priestorov aj na kávu.

Kam na kávu?

Okrem terás priamo na pešej zóne má Trnava niekoľko štýlových podnikov, v ktorých sa doslova môžete nadýchnuť histórie mesta. Na turistov iste zapôsobí kaviareň Synagógacafe v priestoroch ortodoxnej synagógy z 19. storočia, alebo kaviareň Thalmeiner, ktorá nadväzuje na legendárnu trnavskú kaviareň z obdobia prvej republiky nie len menom a interiérom, ale najmä poctivým prístupom ku kaviarenskému remeslu.

Spartak

„Trnava je naše mesto, Spartak to je naše všetko,“ spieva sa v hymne Spartaka Trnava. A skutočne, futbal je neoddeliteľnou súčasťou Malého Ríma. Trnavskí fanúšikovia dokážu na zápasoch vytvoriť jedinečnú atmosféru, ktorú len tak niekde nezažijete. Prepracované choreá a zvučné chorály skrátka musíte vidieť naživo.

Foto: ilustračné

Malý Rím
25
Galéria
Zdroj: Nádvorie OZ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM