Rôzne Zo Slovenska

Kam sa vytratilo duchovné čaro Vianoc? Pre vyše polovicu Slovákov sú sviatky o strese

Duchovný rozmer Vianoc je zrejme nadobro vytlačený materiálnym a konzumným spôsobom života. Prípravy na najkrajšie sviatky v roku sú pre ľudí vyčerpávajúce.

Ilustračný obrázok k článku Kam sa vytratilo duchovné čaro Vianoc? Pre vyše polovicu Slovákov sú sviatky o strese
6
Galéria
Zdroj: TASR

Na Vianoce sa treba pripraviť v dostatočnom časovom predstihu, aby boli sviatkami radosti a bez zbytočného stresu, radí psychologička Sylvia Dančiaková. Zároveň pripomína, aby ľudia venovali aspoň jeden novembrový podvečer k utvoreniu si realistickej predstavy, ako by chceli Vianoce prežiť.

Radšej plánujte

Psychologička odporúča vytvoriť si konkrétny obraz s kým, kedy a kde chcú ľudia Vianoce tráviť. Taktiež, ako bude vyzerať ich výzdoba, menu, ako sa chcú baviť a aké dary plánujú nakúpiť.

„Ideálne je všetko si zapísať, spolu s časovým harmonogramom plnenia,“ povedala Dančiaková. Ako tvrdí, dôležité je rozhodnúť sa, čo dokáže zabezpečiť človek sám a s čím potrebuje pomoc. „Niektoré činnosti robíme radi a s ľahkosťou, tie, ktoré medzi ne nepatria, by sme nemali robiť sami,“ podotkla.

Na pleciach žien

Ako ukázal medzinárodný prieskum spoločnosti Nielsen v 26 krajinách Európy a USA, väčšinu vianočných príprav majú na pleciach ženy. Všetci z 20 800 opýtaných ľudí vo veku 18 – 65 rokov sa zhodli, že počas Vianoc sa tešia na stretnutie s blízkymi, dobré jedlo a darčeky.

Prieskum potvrdil, že predovšetkým ženy sa starajú o to, aby boli vianočné sviatky pre všetkých nezabudnuteľným zážitkom. „Až 60 percent z opýtaných žien uviedlo, že pripravujú stretnutia pri stromčeku, 75 percent žien nakupuje darčeky a 78 percent žien sa stará o vianočnú výzdobu. Až 46 percent všetkých žien odpovedalo na otázku, či im Vianoce prinášajú stres – áno,“ informovala projektová manažérka Eva Fúriková z 1st Class Agency.

Napriek tomu, že tieto sviatky označujú za najkrajšie v roku, až 66 percent žien a 46 percent mužov zo Slovenska vníma ich prípravu ako stresujúcu. Slovákov pri príprave na vianočné sviatky najviac stresuje príprava (52 percent opýtaných), práca navyše a málo času (45 percent respondentov).

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM