Barbara Dallosová Rôzne

Kameraman Maťo (26) o ideálnom svadobnom videu: Emócie áno, hity z 80-tych rokov sú už cez

Stal sa svedkom mnohých svadieb v rôznych kútoch Slovenska. Ako vyzerá deň D s kamerou na pleci, čo už je v svadobnom videu skutočne prežitok a na čo je ako kameraman na svadbe alergický, nám porozprával Martin Kopál.

Ilustračný obrázok k článku Kameraman Maťo (26) o ideálnom svadobnom videu: Emócie áno, hity z 80-tych rokov sú už cez
Zdroj: Dnes24.sk

Štiavničanovi Maťovi Kopálovi kamera učarovala ešte v detstve, potom už o voľbe povolania dlho premýšľať nemusel. Dnes mladý kameraman natáča firemné videá, eventy, plesy, hudobné klipy, televízne spoty a v neposlednom rade, svadby.

Remeslo sa neraz dedí po otcovi, u vás je to vraj ale celkom naopak…
Presne (smiech). Ja som sa s kamerou stretol už v detstve, počas strednej som dostal príležitosť pracovať v regionálnej televízii, kvôli čomu som dokonca nejaký čas študoval externe. No a po strednej škole som založil živnosť a ani neviem ako prešlo 6 rokov môjho podnikania. A síce väčšinou syn preberá remeslo otca, u nás ocino prebral remeslo syna. Už približne 4 roky spolu pracujeme na rôznych projektoch, z čoho mám veľkú radosť.

Kedy si točil svoju prvú svadbu a koľko si ich natočil celkom?
Uf, tak to je ťažká otázka. Ak počítam aj čas, keď som ešte nepracoval sám pre seba, tak ešte na základnej škole. Ale svoju prvú svadbu pod mojím menom som natočil niekedy ku koncu strednej školy. Koľko ich spolu bolo ale vôbec netuším. Neviem to ani odhadnúť.

Aj svadobné video podlieha nejakým trendom. Aké vládnu momentálne?
Momentálne mám pocit, že sa dosť začalo dbať na emócie vo videu. To ma veľmi teší, pretože to je pri správnom svadobnom, ale nie len pri svadobnom videu, priorita. Taktiež rýchle dynamické strihy, čo najviac pohybu a čistý obraz.

A čo už je fakt out?
Gýčové srdiečkové a všakovaké škaredé prechody. Nemoderná hudba z 80-tych rokov a spomalené nevkusné zábery.

Je niečo, na čo si ako kameraman na svadbách alergický?
Možno jedine keď nefunguje spolupráca techniky (kamera, dj, fotograf, starejší). Sme totiž na každej svadbe rovnako dôležití a občas si to niektorí ľudia neuvedomujú.

Nestáva sa ti, že sa svadobčania odvracajú akože ,,ááá mňa netočte“.. ?
Stáva! Myslím ale, že keď niekto ide na svadbu, tak musí počítať s tým, že tam bude kamera. Ja som v tomto „zákerák“ a tieto rôzne zakrývania tváre a podobné grimasy počas zábavy nezvyknem vystrihnúť. Samozrejme ale, ak niekto príde slušne povedať, že mu je nepríjemné, keď ho natáčame, tak to akceptujeme.

Práca je práca ale stáva sa aj, že sa kameraman, fotograf a spol. stanú aj súčasťou veselice… alebo nie?
Všetko záleží od ľudí s ktorými a pre ktorých pracujeme. Sám od seba som tancovať asi ešte nešiel. Aj keď sa snažíme „splynúť s davom“ musíme byť vždy pripravení keď sa niečo deje, aby sme všetko dôležité natočili. Občas sa ale stane, že ma vytiahne niekto tancovať, no snažím sa vždy nejakým spôsobom vyhovoriť, keďže nie som dobrý tanečník. Týmto pozdravujem všetkých, ktorým sa to podarilo (smiech).

Ako kameraman si svedkom celého svadobného zákulisia. Na takom dni D sa zrejme kdečo vysrstí…
Jasné, mám rád tie úsmevné chvíle, ktoré občas na svadbách prídu úplne spontánne. Sú to tie pekné veci, kedy sa ľudia usmejú a neskôr na to s humorom pospomínajú. Stalo sa napríklad, že ženích pri sľube poplietol v strese mená a začal teda „Ja Zuzka, beriem si teba…“ alebo keď mal ženích v kostole nalepené na topánkach nálepky „The end“ a podobne.

O jednej z Maťových nečakaných svadobných príhod sme písali tu: Svadobčania sa pozreli na pódium a všetci ruky hore: TOTO pôvodne nebolo v pláne :) VIDEO

Foto: archív M. Kopála

Maťo Kopál (26): Prácu za kamerou miluje, stereotyp nehrozí
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM