Webnoviny - Svet

Kanaďania sa spamätávajú po prehre s USA

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

VANCOUVER 23. februára (WEBNOVINY) – Po nedeľňajšej prehre kanadských hokejistov s reprezentáciou USA (3:5) na vancouverskom olympijskom turnaji, ktorá bola na ZOH prvou po 50 rokoch a domáci tím poslala do kvalifikačného zápasu o postup do štvrťfinále proti Nemecku a v prípade postupu do štvrťfinále proti Rusku, sa začínajú najväčší favoriti olympijského turnaja spamätávať.

„Keď prichádzate na takýto turnaj, každý síce očakáva od vás víťazstvo, no musíte počítať s tým, že hráte proti výborným tímom a prehra sa tiež môže prihodiť,“ konštatovala v pondelok najväčšia hviezda kanadského tímu a center prvého útoku Sidney Crosby. Do hokeja zbláznení kanadskí fanúšikovia však očakávajú od domácej reprezentácie zlato, a nič iné. Hokejisti tento tlak nepokladajú za problém. „Nemyslím si, že by sme sa mali čohokoľvek obávať, pokiaľ tu predvedieme svoju najlepšiu hru,“ myslí si kapitán Pittsburghu Crosby. Aj generálny manažér tímu Steve Yzerman sa nebojí vysokých očakávaní: „Nemyslím si, že hrať pod tlakom domácich fanúšikov je nevýhoda.“

Utorkový zápas proti Nemecku nevyvoláva v kanadských radoch paniku. „Dobre vieme, že musíme zvíťaziť. Preto sme sem prišli. Sme na to pripravení,“ myslí si Crosby. Pre jeho spoluhráča Dana Heatleyho bude mať toto stretnutie zvláštnu príchuť. Útočník San Jose sa totiž narodil v nemeckom Freiburgu. „Dobre vieme, že sa nás budú snažiť chytiť do svojej defenzívnej pasce. Vždy hrávali hokej postavený na obrane,“ poznamenal Heatley.

Najväčšia zmena, ktorá sa chystá na utorok v kanadskej zostave, bude výmena brankára Martina Brodeura za Roberta Luonga. Brankárska legenda z New Jersey, 37-ročný držiteľ takmer všetkých najdôležitejších rekordov NHL Martin Brodeur bol pred štyrmi rokmi na ZOH v Turíne najlepším hráčom tímu, no nedeľňajší zápas mu nevyšiel, keď z 22 striel na svoju bránku inkasoval 4 góly. „Keď idete do takéhoto turnaja, musíte byť pripravení aj na zmeny v zostave. V prvých dvoch zápasoch sme dali šancu obom gólmanom, teraz je čas opäť na zmenu,“ konštatoval tréner krajiny „javorového listu“ Mike Babcock, ktorý bude zrejme ďalej hľadať aj optimálnych krídelníkov do Crosbyho útoku: „Budeme pokračovať v hľadaní optimálnej zostavy našich útokov. Ak sa hra darí, nič meniť netreba. Ak to nejde, treba zmeny.“

Podľa realizačného tímu aj hráčov napriek prehre s USA nie je dôvod na poplach. „Ja som s našou hrou spokojný. V nedeľu to bol úžasný zápas. Hrali sme veľmi dobre, dvojnásobne sme prestrieľali Američanov. Nie sme nadšení, že máme na konte len dve víťazstvá a jednu prehru, no dodáva nám to odvahu do ďalších stretnutí,“ poznamenal Steve Yzerman.

SITA, AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM