Svet Zo zahraničia

Kanadský premiér sa ospravedlnil za fotku spred 18 rokov: Mal na nej tmavý mejkap a turban

Kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý v súčasnosti vedie kampaň pred októbrovými voľbami, sa v stredu ospravedlnil za to, že mal na tvári "rasistický" tmavý mejkap počas večierka na škole, kde pred 18 rokmi učil.

Ilustračný obrázok k článku Kanadský premiér sa ospravedlnil za fotku spred 18 rokov: Mal na nej tmavý mejkap a turban
6
Galéria
Zdroj: TASR

„Teraz uznávam, že to bolo niečo rasistické. Hlboko ľutujem, že som niečo také urobil,“ povedal na tlačovej konferencii. Dodal, že urobil chybu a požiadal Kanaďanov, aby mu odpustili.

Stará foto

Americký časopis Time zverejnil čierno-bielu fotografiu vtedy 29-ročného Trudeaua zo školského večierka nazvaného Arabské noci z roku 2001. Na hlave mal turban, na sebe habit, pričom na tvári, krku a rukách mal tmavý mejkap.

Ako informuje Time, uvedenú fotografiu mal v školskej ročenke West Point Gray Academy objaviť vancouverský podnikateľ Michael Adamson, ktorý bol členom školskej komunity.

Na uvedenom večierku sa zúčastnili školskí zamestnanci a rodičia študentov. Adamson na ňom však nebol. Povedal, že prvýkrát si všimol fotografiu v júli tohoto roka. Uvedomil si, že by mal informovať verejnosť.

Trudeau neskôr pre časopis Time poznamenal, že tmavý mejkap použil, pretože na večierku spieval jamajskú folkovú pieseň Day-O v najznámejšie verzii od afroamerického speváka a aktivistu za ľudské práva Harryho Belafonteho. „Hlboko ľutujem, že som to spravil“, povedal Justin Trudeau.

„Arabská Noc“ nahnevala kolegov

Ako informuje Time, v stredu večer sa k uvedenému škandálu vyjadrila aj Zita Astravasová, líderka pre komunikáciu Liberálnej strany, ktorej je Trudeau predseda. Astravasová potvrdila, že je na fotografii je skutočne kanadský premiér.

„Bola to fotka, ktorá vznikla v čase, keď učil na strednej škole vo Vancouveri. Fotografia vznikla počas výročného večierku, ktorý mal tematický podtón „Arabská Noc“. Uvedený večierok navštívil s priateľmi oblečenými napríklad ako Aladin“, povedala Astravasová.

Najmenej sedem z 35 členov kabinetu Trudeaua je z etnických menšín.

Jagmeet Singh, líder kanadskej Novej demokratickej strany, označil fotografiu za „urážlivú“.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula premiérove chybné kroky, ktoré zapríčinili pokles jeho popularity.

Podľa septembrových výsledkov prieskumu spoločnosti Nanos Research má Trudeauova Liberálna strana pred voľbami podporu 34,6 percent a konzervatívci 30,7 percenta. Prieskumy naznačujú, že Trudeau by vo voľbách nemusel získať dostatočný počet kresiel na to, aby mohol vládnuť samostatne.

Ďalšia rana pre premiéra

Zverejnené fotografie sú tak pre Trudeaua ďalším kritickým okamihom. Kanadský premiér totiž odštartoval svoju volebnú kampaň 11. septembra v tieni ďalšieho škandálu. Trudeau mal podľa Time nútiť svojho generálneho prokurátora, aby znížil pokuty za korupciu proti veľkej kanadskej strojárskej firme.

Bývalá ministerka spravodlivosti a generálna prokurátorka Jody Wilsonová-Raybouldová odstúpila vo februári z funkcie. Kritizovala pritom „sústavné“ a „neprípustné“ úsilie vysokopostavených činiteľov blízkych premiérovi, ktorí sa ju snažili odradiť od stíhania veľkej strojárskej spoločnosti SNC-Lavalin v prípade podozrení z korupcie.

V súvislosti s týmto škandálom odstúpila aj ministerka financií Jane Philpottová.

Trudeau v auguste uznal, že porušil etické pravidlá tým, že sa pokúsil ovplyvniť prípad spoločnosti SNC-Lavalin. Odmietol sa však ospravedlniť a argumentoval tým, že mal v úmysle chrániť pracovné miesta.

Konzervatívny líder Andrew Scheer sa vyjadril, že Trudeau stratil morálnu autoritu na vládnutie.

Foto: ilustračné

Justin Trudeau
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM