Katarína Oravská Správy

Kanalizácia v Mazorníkove za 6 miliónov eur: Mesto ju chce vybudovať z eurofondov

Brezno plánuje v rámci rozvojových programov pre obdobie 2014 – 2020 budovať verejnú kanalizačnú sieť v mestskej časti Mazorník, konkrétne v lokalite tzv. Vrchdolinka – Cesta osloboditeľov, IBV Rovne, ulice Potočná a Poľná.

Ilustračný obrázok k článku Kanalizácia v Mazorníkove za 6 miliónov eur: Mesto ju chce vybudovať z eurofondov
Foto: Rastislav Búgel

„Umožňuje priame pripojenie sa 560 objektom s výhľadom na 1 000 obyvateľov,“ konkretizovala Elena Gregorová, vedúca odboru rozvoja mesta, stavebného poriadku a životného prostredia.

Projekt, na ktorý mesto žiada financie z eurofondov, bol podaný v čase platnosti výzvy Ministerstva životného prostredia SR, ktorá bola zverejnená v priebehu septembra. Náklady na výstavbu s príslušnými zariadeniami a činnosťami realizácie projektu sú vyčíslené približne na šesť miliónov eur. Pričom v rámci výzvy a pri kladnom rozhodnutí o podanej žiadosti o dotáciu je podmienka päťpercentného spolufinancovania zo strany mesta.

„Projekt kanalizácie je riešený bez výstavby novej čistiarne odpadových vôd (ČOV), nakoľko túto plánovanú verejnú kanalizačnú sieť možno pripojiť na už existujúci kanalizačný zberač s centrálnou ČOV,“ vysvetlila Gregorová.

Mesto je vybavené kanalizáciou na 85 %

Mesto Brezno je v súčasnosti vybavené verejnou kanalizáciou takmer na 85 percent. Riešenie, okrem tohto projektu, si vyžadujú ďalšie mestské časti Rohozná a Bujakovo. „Pri poslednej menovanej časti mesto už koná v príprave územno-technických špecifikácií možnosti realizácie verejnej kanalizácie Bujakovo, a to podaním projektového zámeru v rámci celoslovenskej výzvy príslušného riadiaceho orgánu,“ dodala Gregorová.

Koncom minulého roka v Brezne ukončili projekt, ktorý sa týkal vybudovania verejného vodovodného a kanalizačného radu v lokalite Podkoreňová. Stavba bola financovaná z fondov Európskeho spoločenstva – Kohézneho fondu – Operačného programu Životné prostredie a zo zdrojov mesta pri účasti spolufinancovania piatich percent z celkových investičných výdavkov na realizáciu stavby. „Celkový investičný náklad podľa zmluvy s Ministerstvom životného prostredia SR predstavuje 3.434.220,36 eura s DPH,“ informovala v novembri 2012 Gregorová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM