Jakub Forgács Regióny

Kandidáti na župana sa opäť pustili do seba: Maňka s Kaníkom sa veru nešetria!

V pondelok prebehla tlačovka, na ktorej vystúpili Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), kandidát na predsedu samosprávneho kraja. Nič svojmu protikandidátovi, súčasnému županovi, Vladimírovi Maňkovi (Smer - SD) nedaroval a predvolebný súboj vďaka vzájomným obvineniam naberá na grádach...

Ilustračný obrázok k článku Kandidáti na župana sa opäť pustili do seba: Maňka s Kaníkom sa veru nešetria!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pod vedením Vladimíra Maňku podporuje biznis, záujmy silných lobistických skupín, ktoré poškodzujú životné prostredie, a ignoruje pritom záujmy občanov, konštatoval na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici kandidát na šéfa kraja Ľudovít Kaník. Zároveň uviedol príklady, ktoré to majú dokazovať. A to kroky smerujúce k podpore povrchovej ťažby zlata v Kremnici, pasivita, pokiaľ ide o zabránenie výstavbe Vodného diela Slatinka, a zámer vybudovať spaľovňu komunálneho odpadu vo Zvolene.

Podľa Kaníka hrá Smer falošné divadlo

„Ťažba by zdevastovala životné prostredie a "otrávila“ danú lokalitu na dlhé roky," pokračoval Kaník. Narážal na to, že poslanci krajského zastupiteľstva v piatok opäť stiahli bod Stanovisko k zámeru povrchovej ťažby nerastov a k použitiu technológie kyanidového lúhovania v dobývacom priestore Kremnica.

„Na piatkovom zasadnutí BBSK – banskobystrickej župy, sme videli naživo, ako Smer hrá falošné divadlo pred ľuďmi a ako pokrytecky sa tvári, že chce vyjsť v ústrety záujmom občanov, ale pritom v pozadí sa odohráva úplne iné divadlo a župa pod vedením pána Vladimíra Maňku evidentne robí kroky k tomu, aby sa vytvorila cesta pre povrchovú ťažbu zlata v Kremnici,“ povedal Kaník. Podľa neho poslanci väčšinového Smeru odkladajú toto rozhodnutie, pretože nechcú pred voľbami priznať, že chcú vytvoriť priestor, aby sa mohlo pokračovať v prípravách na ťažbu.

Maňka považuje takéto tvrdenia za farizejstvo

„Napríklad SDKÚ, keď sa malo ťažiť zlato v Detve, tak tam boli a videli ako prínos ťažbu zlata aj pre Detvanov,“ podotkol Maňka. Preto takéto tvrdenia pokladá za farizejstvo zo strany Kaníka. Maňka pokračoval, že ako europoslanec hlasoval za to, aby metódy kyanidového lúhovania nemali miesto v Európskej únii (EÚ). Na to vyzvali Európsky parlament aj vlády všetkých členských štátov EÚ. „Nechápem, o akých záujmových skupinách pán Kaník hovorí, keď ja osobne ani nepoznám tých, čo chcú ťažiť. Som sa v živote s nimi ani raz nestretol,“ dodal Maňka.

Rozdielne postoje k problematike vodného diela Slatinka

Ďalším príkladom podľa Kaníka je pasivita v otázke zabránenia výstavbe Vodného diela Slatinka. Kaník pokračoval, že na základe 60-ročného projektu sa vždy objavujú snahy zrealizovať toto dielo, aj keby spôsobilo negatívne zásahy do životného prostredia, znamenalo by likvidáciu dedinky Slatinka a pod. A pritom podľa Kaníka nie je žiadny hospodársky, logický a skutočný dôvod, ktorý by opodstatňoval budovanie takéhoto diela.

V krajskom zastupiteľstve bolo v závere minulého obdobia prijaté uznesenie, ktoré hovorilo, že v rámci územného plánu sa takéto vodné dielo nemá realizovať a nie je žiaduce. Uznesenie ale predchádzajúci predseda nepodpísal, podotkol Kaník. „Pýtam sa, čo bránilo súčasnému županovi Maňkovi, pokiaľ má záujem obhajovať záujmy občanov, aby za štyri roky toto uznesenie nebolo novým zastupiteľstvom prijaté a ním podpísané,“ konštatoval Kaník.

„Vodné dielo Slatinka je súčasťou nadradenej územnoplánovacej dokumentácie a my sme povinní ju prevziať,“ pokračoval Maňka. Ten poslal v pondelok ministrovi životného prostredia list so žiadosťou o stretnutie vo veci výstavby diela plánovaného na rieke Slatinka medzi Zvolenom a Zvolenskou Slatinou. „Som s ním dohodnutý, že tak, ako prišiel, keď som ho pozval na to, aby sme riešili detvianske zlato, je ochotný pozvať si na rokovanie nás a Slatinkárov (OZ Združenie Slatinka, pozn. red.),“ dodal Maňka.

Reč prišla aj na spaľovňu vo Zvolene

Tretím príkladom je podľa Kaníka zámer Maňku postaviť vo Zvolene spaľovňu komunálneho odpadu v areáli teplárenskej spoločnosti. A to bez toho, aby to bolo s občanmi prediskutované a aby občania vôbec o tomto zámere vedeli, povedal Kaník. „Pán Maňka sa týmto zámerom otvorene a z vlastnej iniciatívy chválil počas nášho vzájomného duelu,“ pokračoval Kaník. Podľa jeho slov Maňka tvrdil, že je to dobrý zámer a chcel by, aby sa realizoval. Mal ho prezentovať ako ekonomickú záchranu existencie teplárne.

„Keď bola vo vláde SDKÚ-DS, tak sme rokovali s Fondom národného majetku o tom, ako zachrániť Zvolenskú teplárenskú. Zhodli sme sa na tom, že jediná cesta je urobiť spaľovňu komunálneho odpadu priamo vo Zvolenskej teplárenskej a skombinovať to napríklad s biomasou,“ reagoval Maňka. „To, čo pán Kaník hovorí o poškodení životného prostredia, je absolútny nezmysel. V meste Viedeň je takáto istá spaľovňa a takisto ochranári a zelení s tým súhlasili, ako aj naša Slatinka s tým nemala žiadny problém,“ dodal Maňka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM