han Šport Volejbal

Kapitánka volejbalistiek Slovenska z Talianska: Nedávno ľudia spievali na balkónoch, teraz NIČ!

Slovenská volejbalistka Barbora Koseková čaká na rozhodnutie o osude sezóny v ohnisku európskej koronavírusovej nákazy.

Ilustračný obrázok k článku Kapitánka volejbalistiek Slovenska z Talianska: Nedávno ľudia spievali na balkónoch, teraz NIČ!
Zdroj: TASR

V talianskom Trentine je v karanténe už 23 dní a ako v rozhovore pre TASR poznamenala, máva lepšie aj horšie dni. Volejbalovú súťaž na Apeninskom polostrove prerušili do 3. apríla, v pondelok však taliansky minister športu navrhol, aby sa všetky tréningové procesy pozastavili do konca apríla.

Je v neistote

Nervozita dvadsaťpäťročnej slovenskej reprezentantky sa tým ešte viac prehĺbila, viac informácií nemá ani od klubu, v ktorom pôsobí. „Ja momentálne počítam už so všetkým, aj keď naozaj nerozumiem, prečo nás toľko naťahujú a ako si potom predstavujú pokračovanie sezóny,“ povedala Koseková. Kapitánka slovenskej reprezentácie prestúpila do Talianska v januári, ešte predtým po domácom kontinentálnom šampionáte v závere augusta podpísala zmluvu s maďarským Fatumom Nyíregyháza.

Kedy bude vedieť viac?

Do Trentina prišla tímu pomôcť splniť hlavný sezónny cieľ, postúpiť do Serie A1. Klub mal dať hráčkam viac informácií v stredu, ale termín sa v pondelok posunul: „Dostali sme správu, že nám povedia viac po víkende, teda buď v pondelok 6., alebo v utorok 7. apríla.“

Je pred obrazovkou

V karanténe si Koseková kráti čas pozeraním seriálov, číta knihy, telefonuje s kamarátmi a rodinou. „Mám samozrejme lepšie, aj horšie dni. Na začiatku tu bola panika a nikto ma veľmi nechápal, keďže sme boli prvá krajina v Európe s týmto problémom. Teraz som si už celkom zvykla, aj keď to nie je úplne ľahké a liga rozhodnutie stále naťahuje. Takže som z toho nervózna.“

Domáci sú už iní

Taliani aj podľa jej skúseností berú celú situáciu zodpovednejšie ako na začiatku. Sociálne siete na začiatku epidémie zaplavovali rôzne hudobné, či spevácke vystúpenia na balkónoch, no teraz sa už podobné obrázky neobjavujú. „Na ulici skoro nikto nie je. Aj obchody sú takmer prázdne. Na začiatku karantény ešte ľudia boli na balkónoch a spievali, alebo hrali na nástrojoch, teraz už nie. Mám pocit, že naozaj vychádzajú, len keď je to nevyhnutné.“

Je sama

Slovenská volejbalistka býva v Trentine sama, aj preto znáša izoláciu ťažšie. Voľný čas sa snaží tráviť aj tréningom. „Spoluhráčky sú na tom lepšie, bývajú minimálne po dve. Každý deň sa snažím niečo odcvičiť, samozrejme v rámci možností. Dostávame plány od nášho kondičného trénera. Ak je vonku pekne, tak si aspoň chvíľu posedím na čerstvom vzduchu na balkóne. Možnosti tu mám naozaj obmedzené.“

Z karantény do izolácie

Na dobrej nálade jej nepridáva ani fakt, že ak v Taliansku súťaž ukončia, čaká ju ďalšia izolácia na Slovensku. „Dozvedela som sa, že musím ísť do štátnej karantény, aj keď prídem sama vlastným autom. Ale dúfam, že mi po niekoľkých dňoch urobia testy a pôjdem domov. Som z toho nešťastná, keďže som už zavretá viac ako tri týždne. Chcela by som ísť konečne domov, ale s nariadeniami nič neurobím,“ povzdychla si Koseková.

Koronavírus v Taliansku

V Taliansku v utorok ráno evidovali vyše 101-tisíc prípadov ochorenia COVID-19, najviac v Európe. Viac ako 11.500 ľudí chorobe podľahlo. Slovenská reprezentantka si do špičkovej volejbalovej krajiny prišla splniť športový sen, ten však zatiaľ nemá šťastný koniec. Prestup do Trentina napriek tomu neľutuje.

„Myslím si, že Taliansko to bude mať extrémne ťažké. Vidím to aj na tom, že sa nevedia stále rozhodnúť, čo bude so súťažou a mi tu len tak sedíme a čakáme. Nechcú prísť o sponzorov a o finančné príspevky. Už teraz sa hovorí, že niektoré kluby asi nebudú môcť začať, alebo úplne zmenia ciele na ďalšiu sezónu. Ja však nechcem ľutovať, že som sem išla, lebo každý tréning a každý jeden zápas bol pre mňa škola. Bohužiaľ nastala takáto výnimočná situácia, s ktorou nikto nepočítal. Určite bude veľa ľudí trpieť, ale zdravie je naozaj dôležité,“ uzavrela Koseková.

Volejbalistka Koseková o situácii v Taliansku
8
Galéria
Zdroj: instagram
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM