Webnoviny - Svet

Karhan: Len víťazstvo nás udrží v hre o postup

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš BenedikovičBRA­TISLAVA 1. júna (WEBNOVINY) – Šancu na prvý zápas v drese slovenskej futbalovej reprezentácie v kalendárnom roku 2011 má rekordér v počte štartov v najcennejšom drese Miroslav Karhan.

Defenzívny stredopoliar, ktorý strávil sezónu 2010/2011 v nemeckom Mainzi, hral naposledy v národnom výbere 17. novembra 2010 v Bratislave proti Bosne a Hercegovine (2:3).

Aj napriek tomu, že 34-ročný Karhan v jarnej časti na klubovej úrovni v podstate nedostal príležitosť, tréner SR Vladimír Weiss st. mu dôveruje a nominoval ho na sobotňajšie stretnutie proti Andorre v B-skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2012 do Poľska a na Ukrajinu (hrá sa na bratislavských Pasienkoch s úvodným výkopom o 20.15 h).

„Napriek tomu, že Miro už pol roka v klube nehráva, chcem mu dať príležitosť. Patrí do tohto kádra, ja si ho veľmi vážim, je mojou pravou rukou na ihrisku. Uvidíme, či zasiahne aj do zápasu, alebo bude len s tímom. Na rozdiel od iných hráčov, na Karhanovi nie je badať, že mu chýba zápasová prax,“ vyhlásil na tlačovej konferencii pri príležitosti zverejnenia nominácie na sobotňajší duel proti Andorre Vladimír Weiss st.

Jeho zverenci sú v tabuľke „béčka“ na treťom mieste s rovnakým počtom bodov ako prví Íri a druhí Rusi. Andorrčania uzatvárajú poradie bez bodového zápisu. Podľa papierových predpokladov by teda Slovensko nemalo mať problém zdolať 202. krajinu v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). „Dôležité bude, aby sme vyhrali. Len víťazstvo nás udrží v hre o postupovú šancu,“ avizoval na pondelňajšom zraze v seneckom hoteli Dolphin Miroslav Karhan.

Pre samotných futbalistov je lepšie hrať pred 10-tisíc divákmi ako povedzme pred 500 divákmi.Mi­roslav Karhan

Takmer všetky európske ligové súťaže sa už skončili, hráči by teda po sezóne mali byť unavení, ale zároveň plní očakávania pred zaslúženými dovolenkami. „Aj napriek tomu, že sezóna sa už v podstate skončila, nedá sa povedať, že by som mal futbal z hlavy von. Nosím ho v hlave 24 hodín denne. Napríklad prídem domov z tréningu a hrám sa s deťmi, samozrejme, tie by najradšej hrali celý deň futbal. S koncentráciou na sobotňajší zápas proti Andorre by nemal byť problém,“ vyhlásil so 102 zápasmi rekordér v počte štartov za slovenskú reprezentáciu.

Karhan bude od nasledujúcej sezóny 2011/2012 pôsobiť v Spartaku Trnava, teda v klube, v ktorom začínal s profesionálnou kariérou. Práve zo „slovenského Ríma“ odišiel 34-ročný rodák zo Šulekova do zahraničia, keď postupne pôsobil v Betise Sevilla, Besiktasi Istanbul, VfL Wolfsburg a už spomenutom Mainzi. Miroslav Karhan (v strede). Ilustračné foto.Foto: SITA/Dušan Hein

„Musím povedať, že sa už teším na pôsobenie v Trnave. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí ma od toho odhovárajú, ale ja sa na to skutočne teším. Bolo by dobre, keby fanúšikovia znovu začali chodiť na štadión. Pre samotných futbalistov je lepšie hrať pred 10-tisíc divákmi ako povedzme pred 500 divákmi,“ povedal Karhan na margo bojkotu fanúšikov Spartaka v jarnej časti Corgoň ligy 2010/2011 a dodal: „Myslím si, že oddychu veľa nebude. Podľa mojich posledných správ majú Trnavčania už 9. júna prvý tréning, takže tam nebude veľa času na odpočinok. Verím však, že si nájdem čas aj na moju obľúbenú rybačku.“

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM