Dominika Pacigová Ostatné športy Rôzne

Kaskadérske kúsky na Lomnickom štíte: Zaváhanie mohlo stáť Kočiša život

Na terase Lomnického štítu majú ľudia zmiešané pocity. Pri fotení sa radšej držia zábradlia. Mladý Popradčan sa pokúšal o nemožné a išiel na hranu.

Ilustračný obrázok k článku Kaskadérske kúsky na Lomnickom štíte: Zaváhanie mohlo stáť Kočiša život
Zdroj: archív Jána Kočiša

Ján Kočiš (27) pochádza z Popradu a cyklotrialu sa venuje od jedenástich rokov. Bicykel bol doteraz jeho hobby, ale pred pár rokmi sa začal živiť vystúpeniami na bicykli. Je štrnásťnásobným majstrom Slovenska i majstrom sveta. Tento rok si splnil životný sen a skákal na zábradlí visutej terasy na Lomnickom štíte.

Ľuďom tuhla krv

Nápad fotenia na Lomnickom štíte vznikol pred pár rokmi. „Keď som tam bol s rodinou prvýkrát, tak som vyšiel na visutú rampu. Hneď mi v hlave prebehlo, že by som sa tu raz pokúsil postaviť na bicykli. Prešlo pár rokov a povedal som si, že myšlienku zrealizujem,“ skonštatoval a dodal, že oslovil známeho fotografa Martina Krystýneka, ktorý neváhal a podujal sa realizácie. Príprava trvala niekoľko mesiacov. V päťčlennom tíme sa v polovici októbra rozhodli vyjsť na druhý najvyšší štít Vysokých Tatier. Pred fotením ho sprevádzal strach i pocit zodpovednosti. „Keď som naložil celý tím do auta, trošku som sa uvoľnil. Keď sme už stáli v kabínke a začal sa do nás opierať vietor, hneď ma smiech prešiel. Vtedy som si povedal, že to asi nebude ľahké,“ uviedol Kočiš s tým, že sny si plní a ani teraz nechcel urobiť výnimku.

Mnohým turistom tuhla krv v žilách. S údivom a strachom sledovali kaskadérske kúsky odvážneho Popradčana. „Keď ľudia zazreli chalana v prilbe s bicyklom a za ním kráčajúcich ľudí s fotoaparátmi, kamerami a lanom, tak do jedného vybehli von. Strašne som sa bál, ale veril som si na sto percent. Mal som však trošku zlý pocit zo silného vetra, ktorý do mňa narážal z rôznych strán. Samozrejme ani turistom nebola situácia ľahostajná a báli sa o mňa. Vraj sledovať ma bolo pre nich zážitkom, čo ma veľmi teší,“ s radosťou prezradil.

Ján Kočiš 11/2017
16
Galéria
Zdroj: archív Jána Kočiša

Majster sveta a jeho show

V doterajšej kariére dosiahol množstvo úspechov. V roku 2011 sa stal majstrom sveta. Štyri roky sa držal medzi desiatimi najlepšími cyklotrialistami svetovej špičky. Najviac si cení piate miesto na Svetovom pohári UCI vo Val de Isere. Úspechy sú výsledkom trpezlivej a vytrvalej práce.

„Keď som pretekal, trénoval som šesť dní v týždni. Teraz mám viac povinností, takže tréningy mám limitované, ale snažím sa aspoň trikrát do týždňa,“ povedal.

Na bicykli nielen súťaží, ale aj vystupuje na verejnosti. Každé vystúpenie je niečím iné a výnimočné. „V podstate sa snažím ľuďom ukázať krásny šport prostredníctvom prekážok a jazdy. Do svojej show zapájam aj divákov, ktorých samozrejme preskakujem, ale robievam aj súťaže, kde si trošku zašportujú a zabavia sa,“ uzavrel Kočiš s tým, že aj napriek tomu, že to niekedy vyzerá ako hazard so životom, všetko robí s prehľadom a rezervou.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM