Webnoviny - Svet

Katarína Listopadová 4. na 100 m voľným spôsobom

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

SINGAPUR 17. augusta (SITA) – Po utorkových súťažiach na I. olympijských hrách mládeže v Singapure je jasné, že slovenská výprava bude mať minimálne tri 4. miesta. Na tejto priečke skončila vo finále pretekov plavkýň na 100 metrov voľným spôsobom Katarína Listopadová časom 56,90 sekundy, pričom od bronzu ju delilo len 31 stotín. Do semifinále sa prebojovala v dvojhre dievčat tenistka Jana Čepelová a vo štvorhre chlapcov dvojica Filip Horanský – Jozef Kovalík. Na zisk cenného kovu však musia všetci vyhrať ešte aspoň jeden súboj, keďže na OH mládeže nedostávajú bronz automaticky zdolaní semifinalisti, ale bojuje sa aj o 3. miesto.

„S dnešným účinkovaním našich športovcov som spokojný. Škoda len, že Katka Listopadová nemala trochu viac šťastia. Verili sme, že bude mať medailu, ale ani pozícia najlepšej Európanky nie je na zahodenie. Tenisti naplnili postupové ambície, hoci niekedy to bolo trochu ťažšie, ako sa čakalo,“ hodnotil šéf výpravy a viceprezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Vladimír Miller.

TENIS Jana Čepelová zvíťazila vo štvrťfinále dvojhry nad Luksikou Kumkhumovou z Thajska 6:3, 6:4 a už ju len krôčik delí od zisku medaily. V semifinále čaká nádejnú 17-ročnú Košičanku Čepelovú Ruska Daria Gavrilovová, proti ktorej má bilanciu 1:2 z duelov štatisticky podchytených Medzinárodnou tenisovou federáciou (ITF).

„Bol to nesmierne náročný zápas, vonku bolo totiž veľmi dusno. V prvom sete urobila súperka veľa chýb, čo som využívala na získavanie cenných fiftínov. V druhom som však prehrávala 1:4, ale zmobilizovala som sily a Thajčanku som napokon zlomila,“ uviedla Čepelová pre agentúru SITA.

Rovnako do semifinále postúpila aj dvojica Filip Horanský, Jozef Kovalík v štvorhre chlapcov, keď si poradila s ekvádorským párom Diego Acosta, Roberto Quiroz 7:6 (6), 6:2. V boji o postup do finále narazia na ruskú dvojicu Viktor Baluda, Michail Biriukov. V 2. kole dvojhry chlapcov skončil svoje účinkovanie na OH mládeže Jozef Kovalík, ktorý tretiemu nasadenému Brazílčanovi Tiagovi Fernandesovi podľahol 6:7 (3), 1:6.

Do štvrťfinále štvorhry dievčat sa kvalifikoval štvrtý nasadený pár Jana Čepelová, Chantal Škamlová. Víťazky juniorskej súťaže na Australian Open 2010 a úradujúce majsterky Európy do 18 rokov zdolali v úvodnom kole Venezuelčanky Andreu Gamizovú s Adrianou Perezovou 6:3, 7:6 (6).

„Začali sme super, viedli sme už 5:0, ale potom sme trochu poľavili, čo súperky využili na zníženie na 3:5. V druhom sete nám úvod vôbec nevyšiel, Veneuzuelčanky viedli 3:1. Otočili sme však na 5:3, lenže mečbal sme nevyužili a to isté sa stalo aj za stavu 5:4. Nakoniec sme víťazstvo vydreli až v tajbrejku,“ uviedla pre agentúru SITA Chantal Škamlová.

PLÁVANIE V plaveckých súťažiach sa darilo Kataríne Listopadovej. Vo finále na 100 metrov voľným spôsobom obsadila výborné 4. miesto časom 56,90 sekundy. Sedemnásťročnú členku klubu J&T Bratislava delilo od bronzovej Lauren Earpovej z Kanady len 31 stotín. V Perneku žijúca Listopadová dosiahla v Singapure svoj životný úspech, keď predtým bola na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Belehrade v roku 2007 druhá na 200 m polohové preteky.

„Katka bola medailovo naladená, preto po pretekoch trochu smútila. V záverečných pätnástich metroch jej došli sily. Možno keby plávala vedľa Kanaďanky a cítila by jej nástup, dokázala by ho odraziť,“ komentoval Listopadovej vystúpenie pre agentúru SITA plavecký tréner výpravy SR Peter Macho.

Zlato na 100 m v. sp. si v Singapure vyplávala Číňanka Tchang Ji časom 54,46 pred Emmou McKeonovou z Austrálie (55,37) a výborne finišujúcou Kanaďankou Laurou Earpovou (56,59). Zverenkyňa trénera Gabriela Barana, ktorá bola na medzičase v polovici trate tiež štvrtá (27,20), zaostala v singapurskom finále za svojím osobným rekordom o 46 stotín.

Sedemnásťročná Listopadová si zapláva aj vo finále na 50 m motýlik. V ranných rozplavbách dosiahla piaty najlepší čas (28,06 s) a vo večernom semifinále sa do stredajších bojov o medaily kvalifikovala ako siedma výkonom 27,79 sekundy, keď za svojím osobným maximom zaostala o 42 stotín. Aurélia Trnovcová obsadila v rozplavbách na 100 m prsia až 25. priečku z 30 klasifiko­vaných pretekárok časom 1:15,99 min a medzi 16 semifinalistiek sa nekvalifikovala. Do finále na 50 m znak sa nedostal Martin Fakla, ktorý v II. semifinále (rozplavby neboli) zaplával desiaty najlepší čas 27,54 sekundy

VESLOVANIE Pre veslára Andrého Rédra bolo II. semifinále skifu chlapcov určite veľkým sklamaním. Nádejný slovenský reprezentant, nedávno štvrtý na juniorských MS v Račiciach, skončil až piaty a do finále sa nekvalifikoval, hoci túžil po medaile. Od postupujúceho Brazílčana Tiaga Bragu ho delilo 5,60 sekundy. Rédr ukončí svoje účinkovanie v Singapure v B-finále o 7. až 12. miesto.

„V závere vraj veľmi stvrdol, bol dosť vyčerpaný,“ tlmočil veslárove pocity šéf slovenskej výpravy na OH mládeže Vladimír Miller a dodal, že slovenský reprezentant nebol zdravotne v poriadku: "Mal nejaké problémy s hlasivkami, v pondelok dostal aj kalciovú injekciu.“

ATLETIKA V Singapure sa už začali atletické súťaže. V kvalifikácii diaľkarok skončila 15-ročná Malačanka Claudia Hladíková (16 bude mať až v novembri) na 12. mieste výkonom 561 cm (vietor +0,9 m/s) z poslednej štvrtej série. Zverenkyňa trénera Vladimíra Handla sa predstaví v sobotu 21. augusta v B-finále o 9. až 15. miesto. Hladíkovej kvalifikačná séria: 527 – x – 529 – 561.

Výsledky slovenských športovcov – utorok:

ATLETIKA Dievčatá: Diaľka – kvalifikácia: 12. Claudia Hladíková (SR) 561 – postúpila do B-finále o 9. až 15. miesto.

PLÁVANIE Dievčatá: Finále, 100 m v. sp.: 4. Katarína Listopadová (SR) 56,90. Semifinále, 50 m motýlik: 3. v II. semifinále Katarína Listopadová (SR) 27,79 (celkovo 7.) – postúpila do finále. Rozplavby, 50 m motýlik: 4. v I. rozplavbe Katarína Listopadová (SR) 28,06 (celkovo 5.) – postúpila do semifinále, 100 m prsia: 8. vo IV. rozplavbe Aurélia Trnovcová (SR) 1:15,99 (celkovo 25.) – nepostúpila do semifinále. Chlapci: Semifinále, 50 m znak: 5. v II. semifinále Martin Fakla (SR) 27,54 (celkovo 10.) – nepostúpil do semifinále.

TENIS Dievčatá: Dvojhra – štvrťfinále: Jana Čepelová (7-SR) – Luksika Kumkhumová (Thaj.) 6:3, 6:4. Štvorhra – 1. kolo: Jana Čepelová, Chantal Škamlová (4-SR) – Andrea Gamizová, Adriana Perezová (Venz.) 6:3, 7:6 (6). Chlapci: Dvojhra – 2. kolo: Jozef Kovalík (SR) – Tiago Fernandes (3-Braz.) 6:7 (3), 1:6. Štvorhra – štvrťfinále: Filip Horanský, Jozef Kovalík (SR) – Diego Acosta, Roberto Quiroz (Ekv.) 7:6 (6), 6:2

VESLOVANIE Chlapci: Skif – II. semifinále: 5. André Rédr (SR) 3:36,12 – kvalifikoval sa do B-finále o konečné 7. – 12. miesto.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM