Zo Slovenska

Katrinec: Skutočná príčina havárie AN-24 v Hejciach bola zrejme iná, máme dôkazy

Oficiálne závery šetrenia nehody vraj vychádzajú z neúplných a čiastočne nepravdivých informácií, pričom skutočná príčina nehody mala byť zamlčaná.

Ilustračný obrázok k článku Katrinec: Skutočná príčina havárie AN-24 v Hejciach bola zrejme iná, máme dôkazy
Zdroj: TASR

Skutočnou príčinou pádu vojenského lietadla AN-24, ktoré sa zrútilo počas letu z Kosova do Košíc pri maďarskej obci Hejce 20. januára 2006, nebola chyba pilota, ako hovoria oficiálne závery vyšetrovania, ale technická porucha.

Pripustil to Ivan Katrinec, ktorý ako autor podnetu poskytol dôkazy svojich tvrdení generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi a ten dal podnet rezortu obrany, aby konal.

Nové dôkazy sú na stole

Podľa Katrinca „zo znaleckého posudku vyplýva, že vinníkom lietadla bol pilot, čo však dokumenty, ktoré sme pozbierali, vyvracajú.“ Okrem iných argumentov predložil fotodokumentáciu, ktorá má dokazovať, že lietadlo malo počas letu poruchu pravého motora.

Ďalším argumentom Katrinca v prospech technickej poruchy a nie zlyhania pilota je, že v spise, ktorý obsahuje aj záznam z čiernej skrinky, chýba časť, ktorá by dokumentovala, ako fungovali motory a iné prístroje v čase nárazu.

Na brífingu tiež vyhlásil, že havarované lietadlo AN-24 malo za posledný rok svojej prevádzky viacero porúch, na oprave malo byť aj krátko pred nehodou. „Týždeň pred nehodou 13. januára 2006 muselo toto isté lietadlo núdzovo pristáť počas letu do Bagdadu. Lietadlo malo za posledný rok časté poruchy, napriek tomu ho pustili na let,“ povedal.

Hodili vinu na pilota?

Katrinec je presvedčený, že vyšetrovatelia hodili vinu na pilota lietadla, ktorý sa nemôže brániť. "Neviem, či si mysleli, že prípad nikto neotvorí. My sme sa k nemu dostali náhodou.“ Ako sa dostal k materiálom zo spisu, Katrinec povedať nechcel. Uistil však, že sú pravé.

Slovenské vojenské lietadlo AN-24 vracajúce sa z Kosova, sa 20. januára 2006 krátko po 19.30 h zrútilo približne päť kilometrov od slovenských hraníc. Na palube bolo 43 osôb, prežil jediný vojak.

Vyšetrovanie podľa ministerstva obrany ukončené pred desiatimi rokmi s tým, že technická porucha bola vylúčená. „Ministerstvo obrany sa vtedy stotožnilo s oficiálnou správou odbornej vyšetrovacej komisie ako aj závermi prokuratúry. Orgánom činným v trestnom konaní sme pripravení poskytnúť plnú súčinnosť,“ uviedol v reakcii rezort obrany.

Skutočná príčina havárie AN-24 v Hejciach bola zrejme iná, máme dôkazy
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM