Aktualizované Správy

Kauza interného dokumentu RTVS: Opozícia žiada odvolanie riaditeľky spravodajstva rozhlasu

Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina a nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého žiadajú RTVS o okamžité rozviazanie pracovného pomeru s riaditeľkou spravodajstva a publicistiky rozhlasu Petrou Stano Maťašovskou.

Ilustračný obrázok k článku Kauza interného dokumentu RTVS: Opozícia žiada odvolanie riaditeľky spravodajstva rozhlasu
Zdroj: TASR

Ak sa tak nestane, opozícia bude zvažovať ďalšie politické aj právne kroky. Na tlačovej konferencii to vyhlásila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Nevylučuje podanie trestného oznámenia ani zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Dôvodom je údajný interný dokument RTVS s názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase krátke správy. Opozícia v nich vidí cenzúru strán, ktoré nie sú súčasťou koalície.

„Je to škandál, bezprecedentná cenzúra a návrat ku komunizmu. Takýto dokument nebol ani v čase mečiarizmu. Je to konanie v rozpore s princípmi tvorby spravodajstva verejnoprávneho média,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej ide o tvrdú normalizáciu, hrubú propagandu vládnych strán a snahu o odstrániť opozíciu z verejnoprávneho média. „Je ohrozená nezávislosť verejnoprávnych médií. RTVS platia ľudia zo svojich daní, teda aj voliči opozície a majú právo byť objektívne a nezávisle informovaní o politickom dianí. Petra Stano Maťašovská hrubo pošliapava fungovanie RTVS, čo je v demokratickej spoločnosti neakceptovateľné,“ odkázala.

Šéf Sme rodina Boris Kollár tu vidí dvojkoľajnosť. „Sú rovní a rovnejší. A táto dvojkoľajnosť sa ide prenášať aj na pôdu RTVS. Ak túto dvojkoľajnosť neodstránime, prehráme všetci,“ varoval.

Beblavý upozornil, že pri legislatívnych návrhoch opozícia nevystupuje za seba, ale za svojich voličov. „Aj opozícia má právo a povinnosť za nich pracovať,“ zdôraznil. Zároveň upozornil, že politickí sluhovia nemôžu riadiť verejnoprávne médium. „Petra Stano Maťašovská dokázala, že je politickým sluhom a nemôže riadiť spravodajstvo vo verejnoprávnom médiu. Preto musí byť okamžite odvolaná,“ dodal.

Foto: ilustračné

Niektoré pasáže zverejneného textu pod názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase (SRo) krátke správy, boli naformulované nevhodne, čo dalo priestor na ich rozsiahlu dezinterpretáciu. Uviedla to hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková s tým, že pertraktovaná formulácia predmetného textu nie je v súlade s internými postupmi a hodnotami RTVS, za čo bolo udelené napomenutie.

„Z obsahu našich spravodajských a publicistických programov je zrejmé, že RTVS sa v súlade so svojím poslaním venuje každej relevantnej spoločenskej a politickej téme a pravidelne poskytuje priestor na vyjadrenie všetkým zainteresovaným stranám bez rozdielu,“ zdôraznila Rusnáková.

Podľa jej slov RTVS nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu, ktorá je vytrhnutá z kontextu a nezodpovedá realite prípravy a obsahu spravodajstva Slovenského rozhlasu. „Zverejnený materiál sa týka len formátu vysielania krátkych agentúrnych správ, ktoré majú špecifický charakter a SRo ich vysiela na oveľa kratšej ploche ako ostatné spravodajské a publicistické relácie. Ich opakujúci sa krátky, len niekoľkominútový časový rozsah neumožňuje venovať sa podrobnejšie jednotlivým témam, na čo sú určené ďalšie spravodajské formáty,“ dodala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM