Správy Správy

Kauza predraženého nákupu CT: Suchánek z OĽaNO-NOVA chce od Fica dôkazy

Podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Alan Suchánek vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby predložil dôkazy v súvislosti s vyjadreniami v jeho nedávnom blogu.

Ilustračný obrázok k článku Kauza predraženého nákupu CT: Suchánek z OĽaNO-NOVA chce od Fica dôkazy
Zdroj: TASR

Tie sa týkajú toho, že Suchánek, ktorý poukázal na predražený nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici v roku 2014, sám presadzoval najdrahšiu a technicky nevyhovujúcu ponuku v pôvodnej súťaži v roku 2012.

Na rade je Fico

„Touto cestou vyzývam premiéra, že ak si myslí alebo má dôkazy, že som spravil niečo protizákonné alebo niečo v rozpore s morálkou, nech ukáže dôkazy. Ukážem dôkazy aj ja," povedal v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Suchánek argumentuje aj tým, že verejné obstarávanie CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu z roku 2012 preverovala Národná kriminálna agentúra, ktorá však po prešetrení prípadu nevzniesla obvinenia na žiadneho páchateľa, teda ani na neho.

„Neurobil som nič nezákonné ani nič, čo by bolo v rozpore s dobrými mravmi alebo poškodilo nemocnicu. Moje svedomie je čisté," konštatoval Suchánek.

PREČÍTAJTE SI AJ: STALO SA NA SLOVENSKU: Tragédia u Kotlebovcov, zradný Mount Everest i slovenská hokejová bieda

Mandátu sa nevzdá

Preto sa rozhodne nemieni vzdať ani poslaneckého mandátu, k čomu ho vyzval vo svojom blogu premiér. Suchánek podľa svojich vyjadrení vie dokázať všetky svoje tvrdenia, má dôkazy o tom, že Fico nehovoril pravdu, podobne ako anonym, ktorý informácie rozšíril.

„Premiér použil klamstvá a ak používa klamstvá na diskrimináciu inej osoby, na základe neoverených faktov, tak ho to diskvalifikuje ako premiéra. Ak takéto nepravdivé údaje používa vedome a zámerne, tak ho to ako premiéra diskvalifikuje absolútne," myslí si Suchánek.

Minister zdravotníctva nechcel príliš hovoriť

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) sa k tejto veci nechcel veľmi vyjadrovať a nerád by komentoval vyhlásenia predsedu vlády.

Je však toho názoru, že ak sa objavia nejaké podozrenia, mali by sa preskúmať a ak sa nepotvrdia, malo by sa o nich hovoriť opäť. Osobne vraj závery len na základe podozrení nerobí.

Akékoľvek rozhodovania však ponecháva na orgány činné v trestnom konaní, ktoré by mali konať. Okrem toho by mali aj mimovládne organizácie kontrolovať, nazerať, prešetrovať a monitorovať správnosť postupov.

„Len nehazardujme so základnými emóciami," zdôraznil Drucker. Často sa potom podľa neho stáva, že človek už nemá priestor a šancu na obhájenie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM