Krimi

Kauza tunelovania nebankoviek: Vyniesli definitívny rozsudok

V kauze tunelovania nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest pôjde obžalovaný Dávid Brtva na deväť rokov za mreže a spoluobžalovaný Patrik Pachinger na sedem rokov.

Ilustračný obrázok k článku Kauza tunelovania nebankoviek: Vyniesli definitívny rozsudok
Zdroj: TASR

Rozhodol o tom v stredu Najvyšší súd (NS) SR, ktorý potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Jozefa M. vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý a v stredu ho polícia napokon na proces neeskortovala.

Podľa krátkeho zdôvodnenia rozhodnutia NS SR prvostupňový súd – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku rozhodol vo veci správne a správne vyhodnotil dôkazy. Teda NS SR sa v plnom rozsahu stotožnil s verdiktom ŠTS.

Pachinger však okamžite do trestu odňatia slobody nenastúpi, keďže je po operáciách oboch očí a je práceneschopný. On ako jediný z troch obžalovaných sa na verejnom zasadnutí v stredu zúčastnil.

NS SR mu nechal mesačnú lehotu, aby si povybavoval svoje náležitosti a potom nastúpil na výkon trestu. Pokiaľ by tak neurobil, bol by stíhaný políciou. Súd v stredu zamietol viacero námietok Pachingera.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta po opustení súdnej miestnosti vyslovil spokojnosť s rozhodnutím NS SR. Tak ako vo svojom záverečnom návrhu zdôraznil, že pôvodný verdikt ŠTS bol správny a požiadal ho v plnom rozsahu potvrdiť.

Obhajca Brtvu vo svojom záverečnom návrhu navrhol zrušiť pôvodný rozsudok ŠTS a vec mu vrátiť naspäť na prerokovanie. Podobne prezentoval svoj záverečný návrh obhajca Pachingera.

„Bol som tri roky vo väzbe na samotke, čo pokladám za nezákonné,“ povedal v stredu Pachinger, ktorý okrem iného požiadal súd, aby mu vzhľadom na jeho zdravotný stav prípadný trest na istý čas odložil. „Prioritne však trvám na mojom úplnom oslobodení a vec vrátiť naspäť ŠTS,“ povedal.

Rozsudok nad Jozefom M. a spol. v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest vyniesol ŠTS v Pezinku 21. októbra 2015. ŠTS vtedy odsúdil Jozefa M. na trest odňatia slobody na deväť rokov, Brtvu taktiež na deväť rokov a Pachingera na sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Prvostupňový súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Brtvu a Pachingera.

„Dôkazmi sa preukázala účasť obžalovaných na vymenovaných skutkoch. Súd má za to, že zhromaždené dôkazy spoľahlivo preukázali, že sa stal skutok, ktorý je predmetom obžaloby a že týchto skutkov sa dopustili obžalovaní,“ uviedol vtedy sudca ŠTS pri odôvodňovaní rozsudku. Rozhodnutie nebolo právoplatné, obžalovaní sa odvolali, a preto sa čakalo na termín verejného zasadnutia NS SR.

Ešte pred rozsudkom ŠTS Špeciálny súd (ŠS) 27. apríla 2007 odsúdil Jozefa M. na vyšší, 12-ročný trest odňatia slobody, Brtvu na 11 rokov a Patrika Pachingera na desaťročné väzenie. NS SR však tento verdikt zrušil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM