Krimi

Kauza vraždy Kuciaka: Zhabané telefóny, luxusné auto Kočnera a experti pred súdom

Senát Špecializovaného trestného súdu zahrnul do rozsahu dokazovania viacero mobilných telefónov obžalovaných.

Ilustračný obrázok k článku Kauza vraždy Kuciaka: Zhabané telefóny, luxusné auto Kočnera a experti pred súdom
Zdroj: TASR

Z tej podľa právneho zástupcu poškodených Daniela Lipšica vyplýva, že spolu s Alenou Zsuzsovou naplánovali Kuciakovu vraždu. Súd zatiaľ neuviedol, kedy sa komunikácia bude na súde čítať.

Súd zahrnul do rozsahu dokazovania dva iPhony Mariana Kočnera a dva iPhony Aleny Zsuzsovej. Jeden z telefónov Kočnera v špeciálnej edícii je ten istý, v ktorom sa našla komunikácia cez šifrovanú aplikáciu Threema.

Zhabané auto

Cez Threemu mal Kočner komunikovať s viacerými bratislavskými sudcami a ovplyvniť aj konanie v kauze zmeniek TV Markíza. Podľa Lipšica Threema dokazuje aj vraždu novinára. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa bude Threema na súde čítať.

Marianovi Kočnerovi prokuratúra zaistila už aj jeho Aston Martin. Ako informoval Denník N, stalo sa to vo štvrtok pri domových prehliadkach, auto nakladali medzi budovou Slovenského rozhlasu a Five Stars Residence.

Experti na výsluchu

Senát Špecializovaného trestného súdu vylúčil na návrh prokurátora verejnosť z hlavného pojednávania v kauze vraždy Jána Kuciaka na čas, keď bude vykonávaný výsluch znalcov z polície a Europolu.

Znalci súdu vysvetlia, akým spôsobom získali komunikáciu cez Threemu z telefónu Kočnera. Dôvodom je zachovanie tajnosti postupov pri vyšetrovaní kybernetickej kriminality. Mohlo by dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti Európskej únie, zdôvodnila predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Za zavretými dverami znalci vysvetľujú svoj postup, pomáhajú si aj pripraveným laptopom a projektorom. O ich výpovedi budú mať procesné strany zákaz informovať verejnosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM