Správy Regióny

Kde skončí umelecké dielo, ktoré desaťročia vítalo cestujúcich pred autobusovou stanicou?

Developer HB Reavis sa, našťastie, poradil so Slovenským múzeom dizajnu. Obrovský nápis ČSAD neskončí niekde v prachu depozitu.

Ilustračný obrázok k článku Kde skončí umelecké dielo, ktoré desaťročia vítalo cestujúcich pred autobusovou stanicou?
3
Galéria
Zdroj: HB Reavis

Plastika 4 obrovských písmen – ČSAD – pred bratislavskou autobusovou stanicou na Mlynských Nivách sa nedala prehliadnuť. Hoci tam stála desaťročia, málokto z bežných cestujúcich vedel, že jej autorom je Juraj Meliš. Sochár, ktorého ruky stvorili aj Schöne Náciho či Napoleonského vojaka na Hlavnom námestí, bol uznávaný nielen doma, ale aj za hranicami Slovenska. Jeho diela sú súčasťou zbierok renomovaných domácich i zahraničných galérií v Česku, Nemecku, Maďarsku, Francúzsku, Holandsku, Brazílii, Mexiku či USA i zbierok súkromných majiteľov v Európe a USA.

Poputuje do Novej Cvernovky

Chvályhodné je, že v dnešnej dobe, kedy sa barbarsky rúcajú aj stavby označené ako národné kultúrne pamiatky, sa developer HB Reavis rozhodol plastiku zachrániť. Počas prestavby autobusovej stanice bude objemné umelecké dielo v dobrých rukách.

Spoločnosť HB Reavis sa po diskusii so Slovenským múzeom dizajnu rozhodla umiestniť spomínané Melišove umelecké dielo do priestorov Novej Cvernovky. „Uvedomujeme si spoločenskú hodnotu diela akademického sochára Juraja Meliša, ktoré dlhoročne dotváralo priestory bratislavskej autobusovej stanice a zároveň vnímame rozsah projektu Stanica Nivy. V kontexte výstavby sme hľadali v spolupráci so Slovenským múzeom dizajnu vhodné a dočasné umiestnenie v rámci mesta. Sme radi, že sme sa nám podarilo nájsť spoločnú reč práve s Novou Cvernovkou a že jej návštevníkom bude robiť radosť,“ informovala HB Reavis na sociálnej sieti.

Zatiaľ ešte nie je jasné, či umelecké dielo zostane v Novej Cvernovke dočasne a do centra mesta sa neskôr vráti. Podľa viacerých diskutujúcich by bolo príjemným spestrením priestorov budúcej modernej autobusovej stanice.

ČSAD
3
Galéria
Zdroj: HB Reavis
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM