Zo Slovenska

Keď uvidíte vojakov, nezľaknite sa! V prvom polroku sú u nás v pláne DESIATKY cvičení

Ak v najbližších mesiacoch uvidíte vojakov na slovenských cestách, netreba sa báť. V pláne je vyše 40 cvičení.

Ilustračný obrázok k článku Keď uvidíte vojakov, nezľaknite sa! V prvom polroku sú u nás v pláne DESIATKY cvičení
Zdroj: TASR/Michal Svítok

V prvom polroku 2024 sa na území Slovenskej republiky plánuje 41 vojenských cvičení. Slovenskí vojaci by počas prvých šiestich mesiacov mali byť vyslaní na 72 cvičení v zahraničí. Vyplýva to z materiálu, ktorý Ministerstvo obrany (MO) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Rezort pripomína, že vojenské cvičenia sú jedným zo základných nástrojov na zvyšovanie pripravenosti Ozbrojených síl (OS) SR.

Medzinárodná účasť

Na Slovensku sa majú uskutočniť napríklad medzinárodné vojenské cvičenia Slovenský štít 2024, Falcon Defender alebo Spoločná výsadková príprava Síl pre špeciálne operácie.

Príslušníci OS SR by sa mali zúčastniť na cvičeniach v Nórsku, Česku, USA, Maďarsku, Poľsku či Rumunsku.

Prečítajte si tiež

Materiál navrhuje aj schválenie vyslania slovenských vojakov mimo územia Slovenskej republiky a prítomnosť zahraničných ozbrojených síl v SR na základe medzinárodných zmlúv v oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia a budovania dôvery a bezpečnosti.

Prechod cez Slovensko

Vláde sa navrhuje odsúhlasiť aj prechod cez územie Slovenskej republiky pre ozbrojené sily členských krajín NATO, Partnerstva za mier s výnimkou Ruska a Bieloruska i účastníckych a členských štátov medzinárodných zmlúv na účel plnenia ich úloh v súlade s medzinárodným právom, a to na základe predchádzajúceho oznámenia a povolenia.

Súhlas sa nevzťahuje na prechod zahraničných ozbrojených síl realizovaný v rozpore s právnym poriadkom SR alebo určenými podmienkami.

Návrh rezortu obrany musí odsúhlasiť vláda.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM